ATH juttu

Viimasel ajal on väga palju juttu olnud ATH-st. Mitu inimest on selle endal avastanud (või lasknud ära vormistada) ja sellest ka avatult internetis kirjutanud. Mul on selle koha pealt veidike vastakad tunded, mistõttu ma proovin nüüd võimalikult taktitundeliselt neist kirjutada, ilma et ma sooviks kedagi solvata või kellelegi haiget teha või kellegi probleeme naeurvääristada.

Vaimne mure, mida silmaga ei näe – sellest ma saan aru. Depressioonist, mis on samuti üks levinumaid vaimseid muresid, ka saan aru. Siis on pea täis halbu mõtteid, KÕIK tundub sitt ja paha ja seda põhimõtteliselt KOGU AEG. See ei meenuta mitte kuidagi ühe tavalise inimese igapäevaelu. Sest tavalisel tervel inimesel ei ole kõik kogu aeg sitt ja paha.

Aga nüüd see ATH. Mina loen ATH kirjeldust ja mõtlen, et see on väga suures osas täiesti tavalise inimese elu kirjeldus. Palun väga vabandust, aga nii see lihtsalt mulle tundub. Maarja blogis just hästi pikalt ja põhjalikult sellel teemal. Ja mis ma märkan – kommenteerivad mitmed inimesed, kes ütlevad, et oi, mul on täpselt sama. Loen mina isegi ja mõtlen – ma täiesti saan aru, millest ta räägib, aga minu meelest ei ole see üldse midagi eriskummalist ja imetabast. Ma mõtlesin, et kõigil inimestel ongi niimoodi.

Näiteks.

Ebameeldivate ja vastumeelsete asjadega üldse tegeleda ei taha.

Kes tahaks? Kas on mõni tavaline ja terve inimene, kes tahab ja naudib neid asju, mis talle ei meeldi? Või ei olegi tavalise inimese jaoks ükski asi ebameeldiv – kõik asjad meeldivad ja mitte miski pole tüütu? Näiteks ma ei viitsi koristada, parema meelega sellega ei tegeleks. Aga ma tean, et mõnikord peab. Mis siis, et on tüütu ja käib närvidele ja parema meelega ei teeks. Varem või hiljem ikka teen. Kas see, et mingid asjad ei meeldi, on tüüpiline siis ainult ATH-ga inimestele?

Tahaks tegeleda ainult nende asjadega, mis meeldivad. Siis muudkui teeks ja teeks ja ei tule meelde süüagi.

Täitsa loogiliselt kõlab mu jaoks. Kui saad tegeleda asjaga, mis meeldib, siis hea meelega tõesti ainult seda teekski. Ma võin ka mitu tundi järjest töötada sellise asjaga, mis väga rõõmu pakub. Kõht võib tühjaks minna, ma võin seda kas märgata või mitte märgata, aga ei ole probleemi see lõunasöök mööda lasta, et mitte oma keskendumistsoonist välja minna. Kui juba on hoog peal, siis kasutaks seda ära.

Mõtted on pilla-palla laiali ja liiguvad igasugustes huvitavates suundades. Alustab aiast, siis käib ära aia augu juures, kiikab korraks kaevu, siis veele üldiselt, järgmiseks mõtled juba merest, siis Kreeka saartest ja edasi juba Maldiividel abiellumisest.

Ma ei mäleta, kes täpselt seda ütles või kust ma seda lugesin, aga ma olen aru saanud, et täiesti normaalse inimaju komme ongi mõelda 24/7. Mõte kogu aeg töötab, seda on väga raske välja lülitada. Aa, mindfulness’i mingis loengus vist oli sellest juttu. Et sundida aju peatuma ja mitte millestki mõtlema, on väga raske ja suuresti selles mindfulness’i harjutused seisnevadki. Mu järeldus sellest oli, et kõigil inimestel hakkavad mõtted näiteks magama minnes ketrama. Siis tuleb erinevate tehnikate abil juhtida aju kas mõtlema neid mõtteid, mis on meeldivad ja tekitavad hea tunde, või hakata näiteks numbreid lugema üles ja alla, et aju ei mõtleks mõtteid, millele saaks üldse mingeid emotsioone omistada ja mis ta nii öelda maha rahustaks. Ja see pidi olema raske absoluutselt kõigile, selleks ei peagi ATH-d olema, et raske oleks.

Alustad üht asja, aga siis vahepeal tegeled teise, kolmanda, neljandaga ja võib juhtuda, et üldse läheb algne asi meelest.

Kas kõigil polegi siis sama asi? Hakkad midagi kappi viima, aga vahepeal jääb teine ja kolmas asi ette, hoopis mingi riiul näiteks, kus kiirelt kaks-kolm asja vaja sättida. Siis võiks juba need riided kah pesumasinasse visata. Oot, aga mingi kott on veel lahti pakkimata, panen siis need riided ka sealt kotist ära. Jne jne. Mõni inimene ju on ka üleüldises mõttes hajameelsem kui teine. Või et kas siis hajameelsust tegelikult polegi olemas? Et kui oled hajameelne, siis on põhjuseks ATH? Sest ma mõtlesin, et võib olla ka lihtsalt hajameelne inimene ja see ei ole midagi erilist.

Selle ma näppan Maarja viimasest postitusest. Ja üldse mitte naeruvääristades või kuidagi altkulmu vaadates. Lihtsalt see kõnetas mind. Tahaks, et mitte midagi EI PEA.

Selle mõtte võttis minu jaoks Indigoaalane kommentaaris juba kokku. Kes meist siis ei tahaks nii elada, et ei pea? Kas leidub mõni inimene, kellele see ei meeldiks? Kes tõstaks käe ja ütleks, et talle õudselt meeldib, kui ta peab midagi kohustuslikus korras tegema? Sest ma hästi ei usu, et mõni käsi tõuseb. Ikka on asju, mis tuleb ära teha, meeldigu see siis või mitte. Aga siuke inimaju “lollitamine” stiilis, et anname valikuvabaduse, näiteks et kas sa koristad toa ära kell 15 või 18 (aga mitte valiku, et koristad või ei koristagi üldse), on vajalik kõigile inimestele, et ebameeldivate kohustustega kuidagi toime tulla. Mina usun küll, et selleks, et sundust mitte armastada või isegi kirglikult vihata, ei pea olema ATH-ga.

Ühesõnaga, mis ma tahan öelda, on see, et mulle tunduvad paljud ATH-ga seotud kirjeldused täiesti tavalised igapäevaelu ja inimeseks olemise osad. On asju, mis meeldivad ja on asju, mis ei meeldi. Keegi ei taha ebameeldivaid asju teha, see on ju selge. Aga kui peab, siis tuleb end sundida. Sest elu ongi vahepeal raske ja tüütu ja üle jõu käiv. Kas kõigil siis polegi? Või kui oled terve, siis on kõik puhas lust ja lillepidu, tuju on pidevalt hea ja kõik tegevused lendavad käes? Sest äkki siis ma ka pole päris tavaline inimene.

Võib-olla oleks huvitav teada, mis viis üldse selleni, et ATH diagnoosimiseni jõuti? Ka kommentaaridest käivad läbi sellised hinnangud nagu “sa tundud nii normaalne ja eluga hästi hakkama saav inimene” jms. Et mis siis ikkagi tekitab selle tunde, et midagi on valesti ja need tundmused, mis kõrvalt vaadates tunduvad justkui normaalne elu osa, on sundinud hoopis professionaali poole pöörduma? On see kokkuvõttes ikkagi depressioon? Mulle jääb see osa ikkagi veel häguseks, palun andestatagu mulle mu ignorantsus.

130 kommentaari

  1. just.

    Aga ma lisaksin veel ühe mõtte. Ma pole enda postitust teinud ( ja ei peagi, sest sina ja TT on kõik juba öelnud), sest see poleks ok.. võib kedagi solvata. sa ise alustad samuti vabandusega.
    Kuidas me oleme selleni jõudnud? Et ei ole ok esitada oma, alternatiivset arvamust? Ilmselgelt me ei tea kõiki õigeid vastuseid. Aga ikka võib ju kahelda kas jumal on olemas/kas sooline identiteet on olemas/kas erinevad häired on olemas/ kas naistel peavad olema õigused jne jne. Või siis mitte?

    Liked by 2 people

    • Ma just hetk tagasi juhuslikult avastasin, et ka Katariina Libe on sellel teemal kirjutanud. Seega need alternatiivsed mõtted juba isegi levivad. Nagu näha, siis ka avalikus meedias.

      https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120297724/katariina-libe-arvasin-et-ka-mul-on-ath-sest-ma-ei-saa-ju-olla-lihtsalt-laisk-loll-ja-lohakas

      Su küsimus on muidugi õigustatud. Sest tolerantsus eeldab ju, et kõigil on õigus oma arvamusele ja seda peaks aktsepteerima. Ainult et juures on klausel, et sinu arvamus või vaade ei tohiks kedagi teist kahjustada. Sellepärast me siis igaks juhuks vabandamegi, et äkki keegi muidu tunneb, nagu teda ja tema muresid ei võetaks tõsiselt.

      Meeldib

    • Aa ja nüüd näen, et TT ongi samale artiklile viidanud 😀 Loen TT mõtted läbi.

      Liked by 1 person

    • Anonüümne

      Ja ATH kui niisuguse olemasolus kaheldes ühtlasi pisendada nende blogijate kogemust, kes teemat on juba pikemat aega lahanud?

      No ikka võib provotseerida, aga laastude lendamine käib sel juhul asjaga kaasa. Mõned saavad haiget, teised targemaks, kui hästi läheb.

      Liked by 2 people

  2. Kristiina

    Minu elukaaslasel on ATH. Diagnoositi mõni aasta tagasi. Ma ise eeldan, et mul endal ei ole ja keegi targem inimene paberile kirjutanud vastupidist kah ei ole.
    Loen seda kirjeldust ja saan täiesti aru, sest “normaalne” aju ei saagi aru… kuidas nemad aru ei saa 😀 Et kuidas nad siis ei motiveeri end nii lihtsate ja elementaarsete asjade puhul.
    Aga reaalselt, kõrvalseisja rollis olles ja seda kõike lähemalt vaadates ikkagi midagi klikib ja neil ei olegi see, et ah ei taha, ah ei viitsi, vaid ongi tunne, et näe, nt nõudepesu on nii ületamatu raskus ja nõme ja vastik ja mitte üks asi ei pane neid seda tegema. Ja teisalt kui on meeldiv ülesanne või tegevus, mis ajule dopamiini annab, siis võiks teha seda lõpmatuseni (või seni kuni see enam huvitav ei ole).
    Kui olime diagnoosi ja ravi alguses oli väga keeruline partnerit mõista, sest mulle tunduski, et ta lihtsalt ei viitsi jalanõusid ära panna, kapiuksi sulgeda või teisi VÄGA lihtsaid asju teha. Aga tänaseks ma olen aru saanud, et ilmselt see ongi tema aju eripära ja ta ei tee asju, mis tema jaoks olulised ei ole.

    Liked by 2 people

    • Aitäh sulle selgitamast 🙂

      Kui elukaaslane sai diagnoosi ja eeldatavasti võtab rohte, siis kas nüüd ta peseb nõusid ja sulgeb kapiukse ja teeb neid asju, mida enne pidas ületamatuks?

      Meeldib

      • Kristiina

        Jah, ta võtab ravimeid.. aga ega ikka ei tee küll neid asju. Me räägime (loe: ma näägutan) neid asju läbi nädalas mitu korda.. ja ta lihtsalt enamust ei tee. Ta on mulle öelnud, et ta teab, et tal on mingid kohustused, aga need lähevad lihtsalt meelest ära. Olen oma peas mõelnud, et tema jaoks ei ole need olmeasjad prioriteet ja ta ei pane neid tähelegi, olgugi, et 2 tundi varem palusin tal X asja teha.
        Ma hiljuti küsisin ta käest, et mis tunne on, kui sa neid rohtusid võtad ja mis siis saab, kui ei võta. Ta ütles, et kui hommikul (kui ravimi mõju on ammu möödas) on ta peas seitse häält, siis pärast ravimi võtmist saab kahega hakkama.
        Ta arvab, et tänu ravimile on tal võimalik keskenduda, aga ise ma kõrvalt näen, et ka käitumises on olulised muutused – ta on rahulikum. Varasemalt võis ta ägestuda täiesti mitteolulisel põhjusel ja rahuneda alles mitu tundi hiljem.

        Liked by 3 people

    • uidumtted

      Siis ma olen vist küll häirega, nimelt kipun asju laiali, uksi lahti, nõusid pesemata, … jätma. Kaasat küll segab aga meil pole pähe tulnud, et selle pärast peaks tabletti võtma. Miks ma jätan: oma rolli mängib nii hajameelsus kui ka tunnetus alateadvuses, et see pole maailmatuoluline. Steriilselt puhastes ja korras kodudes tunnen end ebamugavalt nagu juveelipoes – ei tea kuidas tohib istuda või astuda, et mitte “korda rikkuda”. Normaalselt korras koht meeldib, peaks vist koristaja palkama, aga too peab teadma täpselt kus asjad on😁

      Liked by 3 people

      • ilma naljata, see võibki olla üks näide, mis rolli mängib sooroll. Mulle tundub, et Marta Pulga artiklis on see teema samuti sees: et tüdrukuid kasvatatakse karmimalt nõusid pesema ja enda järelt koristama, mistõttu ei jää nad siis, kui neil ka väga raske tähelepanuhäire on, nii kergesti “vahele”; nagu ma kuskil mujal märkisin, nende häire häirib neid ennast, mitte teisi inimesi, ja siis on teised ümberringi seda nägu, et mis sul viga on, sa saad ju hakkama. Või tuleb valediagnoose, sest kui nõusid pesev ja kella tundev inimene tahab ennast ära tappa, siis arvatakse tal pigem depressioon olevat.

        Ja teisest küljest andestatakse naistele selliseid asju halvemini, nii et mingil sellisel tasemel häirega, mis meest ei häiri – sest ta saab need asjad, mida temalt oodatakse, tehtud – tunneb naine end märksa suurema läbikukkujana.

        Nagu ma allpool ütlesin: häire lööb tavaliselt välja inimese ja ühiskonna kokkupuutepunktis.

        Liked by 2 people

      • Siin tekibki küsimus (millest kogu minu blogipostitus alguse sai), et kas sinu käitumist saaks põhjendada häirega, mis näib olevat uus suundumus, või oled sa lihtsalt täiesti tavaline inimene, aga lihtsalt veits mölakas. Just oma naise suhtes. Sest kui sina nõusid ei pese ja kapiuksi kinni ei pane, siis keegi peab seda sinu eest tegema. Miks sa arvad, et sinu naise aeg on vähem oluline kui sinu oma ja tema peab tegelema ka kõigi selliste asjadega, mis sinu meelest “pole maailmatuolulised”?

        Hästi ei usu ka, et teie kodus ongi kõik asjad laokil ja nõud pesemata. Steriilsust ei peagi taga ajama, aga elementaarne kord vast teie majapidamises ikka on. Ei?

        Liked by 2 people

        • lendav

          “Lihtsalt veits mölakas” võib inimene olla niikuinii, see ei välista ATH-d. Ja “pole maailmatuolulised” – ATH üks sümptome on prioriteetide seadmise raskused – jah, ka prioritiseerimine on neurokeemiline protsess, mis nõuab prefrontaalkorteksi tööd ja dopamiini.

          ATH-ga inimeste pereliikmete elu on igal juhul keeruline. Olgu siis ATH-kas natuke mölakas või mitte.

          Aga kui inimene on ravimitest saanud nii palju abi, et ta emotsioonid ei lappa enam täiesti juhitamatult, siis on see juba üks näitaja, et diagnoos on õige ja ravist on abi.

          Ravi annab neurokeemilise toe. Mida inimene sellega peale hakkab, on juba teine teema. Tavalised inimesed on õppinud juba lapsena selgeks, kuidas elu käib, kuidas oma elu korraldada jne. ATH-kal pole selleks olnud ressurssi, ainult kaos. Nüüd, ravimi abiga, tuleks vaadata üle kõik oma elu ja igapäevatoimingud ja kas võtta võimalusel lisaks kognitiiv-käitumuslik teraapia vms, et õppida uue neurokeemilise ressursi abil oma elu ja harjumusi paremini korraldama. Teraapiasse on üliraske pääseda, ma siiani pole saanud. Aga põhimõtteliselt – nii see võiks olla.

          Liked by 1 person

        • inimeste läbutaluvus ja korravajadus varieeruvad ka ise kõvasti. Mõnel ei ole ka enda jaoks oluline, et tal oleks kogu aeg nõud pestud.

          Liked by 1 person

        • uidumtted

          Ma ise arvan, et pole ei häire ega mölaklus, tühipaljas hajameelsus pluss kiirustamine. Sest enamasti ma ikka üritan “korralik” olla aga vahepeal tuleb “elu” ehk siis olulisemad asjad vahele. Kuhugi kiirustades viskan pesemata kohvikruusi või taldriku kraanikaussi, särgi toolileenile, … küll hiljem jõuab, no ja vahel ununeb. Koju jõudes (kui silma jääb, sest ega ma ju mitteolulisi asju mäleta) teeks ära aga “päkapikud” on ette jõudnud. Samas puhkusel üksi olles on üllatavalt hea kord majas: esiteks on aega laialt ja teiseks pole päkapikke 😀 Arvestades kooselu pikkust on mul ilmselt mingeid teisi omadusi mis hajameelsuse üles kaaluvad, või osaksin haruldaselt hea kaasa valida 😉

          Elementaarne kord on definitsiooni küsimus. Olen viibinud nii kodudes kus ABSOLUUTSELT iga asi on omal kohal ja kogu aeg nagu Preisi kroonus ja ka sellistes, kus külla minnes pole kuhugi istuda, sest kõigil toolidel ja diivanitel vedeleb hunnikus kraami. Kummaski kohas ei peaks üle päeva vastu. Meil ikka vahel kass mängib tolmurulliga kui robot pole jõudnud seda õigel ajal ära imeda 😀

          Meeldib

          • mul on üks nõudepesemise või -pesematuse mõõdupuu lugu, mis mu vend rääkis oma tudengikorterist, kus ta sõbraga koos elas. Neil läks kraanikausis seemnest sidrunipuu kasvama ja siis nad muidugi ei saanud seal enam nõusid pesta, sest kuidas sa hävitad elusa taime.

            (võimalik, et lõpuks istutasid siiski ümber.)

            Liked by 3 people

            • Jah, ja siis teine äärmus olen mina, kes ei suuda kuidagi aru saada, mismoodi ÜLDSE saavad nõud kraanikausis olla või pessemata jääda, sest ma pesen alati momentaalselt kohe kõik nõud ära, mis mustaks saavad.

              Liked by 3 people

              • Meil ka nõudepesumasinat pole ja nõusid pestakse käsitsi. Ja samuti alati kohe pärast söömist. Et pool tundi pärast söömist oleks kraanikausis pesemata nõud, seda juhtub meie majas vast korra poole aasta jooksul, ilmselt harveminigi. Aga minu hommikukohvist tekkiv tass – vot see on ainus erand, mis võib mõnikord tundide viisi siin oma hetke oodata 😀

                Liked by 1 person

                • Mul on nõudepesumasin, aga ma kasutan seda harva. Kahe inimesega majapidamises saavad enne nõud kapist otsa, kui masin täis.

                  Liked by 2 people

          • Siis ma sain sinust täiesti valesti aru! Ma sain aru, et sa kogu aeg jätad nõud pesemata, ka siis, kui on justkui sinu kord need ära pesta. Kui jutt käib aeg-ajalt ühest tassist või taldrikust, siis see on jällegi mu meelest üsna tavaline olukord, väga paljudel juhtub seda. Kaasa arvatud mul endal. Näiteks joon hommikul kohvi, tass saab tühjaks. Selle asemel et viia kohe kraanikaussi ja pesta ära, ma ei tee seda. Ei viitsi! Tass vaatab mind ja mina tean, et tuleb ära pesta, aga ütlen mõttes: “Lase nüüd olla. Pärast vaatame.” Ja siis vaatamegi võib-olla alles siis, kui lõunat hakkan tegema. Halvemal juhul, kui hakkan õhtusööki tegema. Mõnikord mul peseb mees minu tassi ise ära, kuna tema meelest ei ole see just väga raske tegevus. Seda ei juhtu iga päev, aga seda tuleb ette. Tunnistan, et tuleb ette minu enda laiskusest. Sest mina jätkuvalt arvan, et laiskus on olemas.

            Liked by 2 people

            • Jah, mina arvan ka, et laiskus on olemas. Nagu siin ka keegi juba kirjeldas (Morgie vist), et jõuad ja jaksad küll, aga no ei viitsi. Mina pean ka end suhteliselt laisaks inimeseks, aga võibolla ma siiski ei ole, ma vigisen ja halan küll, et ma ei viitsi teha, aga siis tõusen püsti ja teen ikka ära. See pole raske ega ei nõua erilist pingutust, aga no eiviiiiiiitsi on ikka ju.

              Meeldib

  3. Kahjuks on ATH siiski päris asi. Ütleb just ATH-diagnoosi saanud lapse vanem. Siiani on meil käimas tõsine kadalipp, sest lapsevanemana annad endast kõik, aga last peetakse ikka kasvatamatuks… Ja, oi kui keeruline ja raske see on, nii lapsele kui vanematele 😦

    Alati ei pruugi see lastel isegi käitumisraskustes väljenduda. Iga ATH-kas on erinev. Näiteks tüdrukute puhul, kellel pigem domineerib tähelepanu mitte aktiivsuse häire, võib tekkida täesti teistsugune effekt. Laps üritab alati olla ülitubli (et ei saaks riielda) ja põhikoolis õpib viitele, aga peale kooli, kui peab oma eluga päris ise hakkama saama (ei ole enam suunajaid ja kindlat kava), siis tekivad igapäevaste asjadega ise toime tulemisel raskused.

    Muidugi võib igaühel olla vahest raske, aga ATH-katel on need samad asjad veel mitu-mitu korda raskemad ja sisuliselt takistavad tavapärast toimimist. Siin ongi see piiri tajumise küsimus, et mis hetkest neid sümptomeid liiga palju ja häirivalt on. See ei ole depressioon. Pigem on nii, et inimesel on ATH, mis on diagnoosimata ja sellest tekib depressioon, sest teatud asjadega on keerulisem toime tulla ja inimene ei saa aru, mis tal viga on.

    ATH puhul on tegemist aju pisut teistsuguse toimimisega ja tegelikult on see ajukoore eripära täiesti masinatega tuvastatav.

    See, et seda viimasel ajal palju diagnoositakse ja sellest räägitakse on minu arust väga positiivne. Oleks juba varem sellele rohkem tähelepanu pööratud, oleks meil võib-olla ühiskonnas vähem mittetoimivaid täiskasvanuid, sest kooliaegsed “pahad poisid” oleksid saanud sõimata saamise asemel abi.

    Liked by 7 people

    • Suur tänu, et teemat avad 🙂

      Ma mõtlen, et minu peamine stiimul pingutada ja eluga toime tulla on see, et ma ei näe alternatiivi. Kui ei tee tööd ja ei teeni raha, siis ei saa süüa ja pole kuskil elada. Mul poleks ise hakkama saamisele mitte ühtegi alternatiivi lihtsalt. Pole kedagi, kes saaks ja tahaks raha anda ja ülal pidada. Sellest tugevamat stiimulit ei oska välja mõeldagi. Huvitav, kas see ATH puhul ei toimi? Või aitab see kaasa, kui kõrvalt võimaldatakse alternatiivi ise mitte toime tulla? Või asendame mitte toime tulemise näiteks nõudepesuga. Kui nõusid ei pese, siis hakkab köök haisema ja nõud, mille pealt süüa, saavad otsa. See ju ometi peaks motiveerima nõud ära pesta? Välja arvatud juhul, kui on alternatiive (keegi teine teeb selle ise ära).

      Laias laastus on muidugi kadedus see, mis räägib. Tahaks ka, et ebameeldivatest asjadest saaks lihtsalt loobuda, sest meditsiiniliselt pole näidustatud, et ma selliste asjadega tegelema pean. Või mingit imerohtu, mille sisse võtmisel muutuvad kohustused meeldivamateks.

      Tööalaselt on jah tore (ja täiesti korraldatav), kui saab ette võtta ainult need ülesanded, mis innustavad ja on meelepärased. Aga argielus tundub nagu veidi ülekohtune, et osad saavad valida, mis kohustusi täita ja teised peavad tegema, valikut pole.

      Kadedus. Selge kadedus 🙂

      Liked by 5 people

      • väga väga naine

        No minu puhul selgus et alternatiiv end ära tappa on meeldivam. Parem mitte elada kui kogu aeg piinelda ja ikka mitte piisavalt hea olla, kui palju ma ka pingutan.

        Liked by 3 people

        • lendav

          Mul on ausalt öelda ka see alternatiiv lohutuseks, et ma ei pea elama. Kui igapäevategevused on talumatult ülejõukäivad, siis teadmine, et ma ei pea iga hinna eest seda tinarasket elu kandma, on lohutav ja paradoksaalsel kombel annab surelikkuse teadvustamine isegi natuke jõudu.

          Minu diagnoos ei vabanda mind välja ühestki tegemata asjast, pesemata nõudest, teenimata palgast. Minu diagnoos annab mulle võimaluse saada ravi, mis aitab kergendada elamise koormat. Aitab mitte enam uppuda iga natukese aja tagant täiesti juhitamatute emotsioonide mülkasse. Aitab üle saada enam-vähem iga tegevusega kaasnevast iiveldamaajavast tegevushalvatusest. Aitab tulla oma eluga ja igapäevaga natukenegi paremini toime.

          Ah et kõigil on ju raske? Kindlasti on. Näiteks kõik inimesed unustavad vahepeal, mida nad teise tuppa tooma läksid? Arvatavasti. Kõik inimesed käivad ka pissil. Mitu korda päevas on normaalne pissil käia? Viis, seitse, kümme? Aga viikümmend korda? Mitu korda päevas on normaalne unustada, mida sa parasjagu tegema hakkasid, millest rääkisid jne? Mul on päevi, mil väikseid (või suuremaid) lühimälu auke tuleb sadu. Sõna otseses mõttes.

          Mu mees ka ei saa lõpuni hästi aru, milles ATH seisneb. Kui ma talle rääkisin enda jaoks alati teada olnud vääramatut tõde, et elu, üldse elus olemine ja igapäevast läbi pressimine on sigaraske, siis ta oli üllatunud, et mismoodi raske? Mina jälle olin üllatunud, et elamine ja igapäevased tegevused ei olegi kõigile nagu läbi betooni pressimine. Aga ta arvestab minuga nagu oskab ja kui ma midagi olulist jälle ära olen unustanud, siis lihtsat tuletab meelde, süüdistamata. Ja kui ma väga hajali paistan, siis küsib, kas rohud on võetud, sest ma võin ka selle ära unustada. Aga oma tegude või tegematajätmiste eest vastutan ikka mina, keegi ei võta mult selle diagnoosiga koormat vähemaks.

          Tütar (autismi ja ATH diagnoosidega, tüüpiline inattentive tüüp) kirjeldas peale esimest ravikogemust seda võrdlusmomenti ja üllatust, et tõesti on võimalik ka midagi “lihtsalt ära teha”, selleks ei peagi alati ennast pikalt veenma ja sundima. Et ATH on tunne, nagu oleks kogu aeg natuke haige, aga see ei paista lihtsalt välja. Nagu oleks kogu aeg, aastaid ja kümneid, mingi 37,5 palavikku, mitte midagi õieti ei taha ja kõik hakkab vastu. Pingutad, nagu jaksad, et saaks eluvajalikud asjad kuidagigi tehtud ja imestad, et kuidas teised hakkama saavad? Kas nad pingutavad lihtsalt rohkem? Miks ma nii vähe suudan? Miks mu pea kogu aeg laiali on? Kõrvalt aga öeldakse “laisk, võta ennast kokku”. Ise tunned, et iga liigutus on viimse jõu piiri peal.

          Ma täitsa usun, et kes ei ole sellega ise kokku puutunud, sellel ongi raske mõista. Lihtsalt – kujuta ette, et needsamad su postituses kirjeldatud raskused ei ole mitte mõnikord ja vahepeal, vaid KOGU AEG ja 10x rohkem.

          Mina jõudsin arsti juurde siis, kui ma olin juba üle poole aasta palga ja haigekassata. Tellimusi oli, aga ma lihtsalt ei olnud enam üldse suuteline sundima ennast neid tegema. Neid töid, mille jaoks ma ise tegin endale firma, et ma saaksin teha neid töid, mida ma ise tahan… Juba hakkas tunduma ahvatlevam alternatiiv ennast üles puua, sest tavaline igapäevaelu ja töö oli täiesti ülejõukäiv. Järjekordne antidepressandikuur mind aidanud ei oleks, ma olen neid aastakümnete jooksul mitu läbi teinud ja tean nende efekti, midagi natuke aitavad, aga päris elusa inimese tunnet ikka ei teki.

          Liked by 2 people

          • väga väga naine

            jah, ma olen korduvalt ja korduvalt saanud oma blogi lugejate käest pahandada, kuidas normaalsed inimesed ju tahavad elada, normaalsetele inimestele on elu kallis – ja siis olen mina.
            “No ma pingutan teiste nimel, ma tõesti pingutan. Aga vahel (nüüd, rohud peal, õnneks palju harvem) on tunne, et enam ei jõua. Elamine on nii raske töö, jõud lõppeb, ma ei jaksa enam!”

            Elamine on lihtsalt nii rämeraske.
            Ja samas ma ei tee paljusid teistele normaalseid asju. Kui maailm ei lähe hukka, sest mul on õhtul kraanikausis nõud, las nad olla. Keegi ei sure.
            “Ei, ma ei saa ikka olla, kui aknad mustad on.”
            ???
            Mis inimene selline on? Kust ta võtab jaksu lasta end häirida mingitest akendest? Kuidas ta JAKSAB?

            Liked by 2 people

            • lendav

              Ta jaksab, sest tal kulub lihtsalt eluspüsimisele ja tavatoimingutele oluliselt vähem ressurssi. Siis jaksabki musti aknaid märgata ja pesemata nõudest häiruda.

              Mind ei häiri see, et inimesed on erinevad, erineva jõudlusega jne. Mind häirib see, kui kõrvalseisja arvab, et ma olen samasugune nagu tema. Et mul on sama palju energiat ja samasugune võime oma tähelepanu ja jõudu juhtida. “Mina saan ju sellega hakkama, kuidas sina siis ei saa?”. Ei saa! Ja ära arva, et ma pole proovinud, üle 40 aasta olen proovinud, selle käigus enam-vähem lõpuni ära kulunud ja ikka ei saa hakkama!

              Liked by 2 people

              • väga väga naine

                Mhmh, ma pidasin oma retoorilise karjega silmas rohkem seda, KUI veider ja arusaamatu see mulle paistab, sest minu elukogemus on niivõrd teine.

                Meeldib

      • lendav

        Tööalaselt on jah tore (ja täiesti korraldatav), kui saab ette võtta ainult need ülesanded, mis innustavad ja on meelepärased. Aga argielus tundub nagu veidi ülekohtune, et osad saavad valida, mis kohustusi täita ja teised peavad tegema, valikut pole.

        Mul on kogemus, kus ma ise tegin endale firma, et teha just neid ülesandeid, mida ma ise tahan, mis on innustavad ja meelepärased. Ja siis selgus, et ma ei suuda ka neid teha. Miks see nii läks? Mina ei tea. Mu kere lihtsalt on juhitamatu ja keeldub tihtipeale minuga koostööd tegemast.

        Aga sellest väitest ma ei saa aru, et osad saavad valida, mis kohustusi täita ja teised peavad ilma valikuta kõike tegema. Mismoodi? Minu diagnoos mu eest küll nõusid ära ei pese. Ma ei saa aru, kuidas see annaks mulle õiguse meelepärasemat elu elada? Kes siis need tööd mu eest ära teeb? Mees või? Tal on niigi raske minusuguse udupea kõrval, kelle mälu hakib nagu jumal juhatab ja kes vajab pidevalt materiaalset toetust, sest ei ole suuteline normaalselt raha teenima. Ma ei hakka ometi ta koormat veel suuremaks tegema, kui see niigi on. Eks ma pingutan nagu jaksan, et eluvajalikud asjad tehtud saaks. Ja kui ta kõrvalt näeb et mul mõnikord juhe väga kokku jookseb, nii et ma omapead süüagi tegema võimeline ei ole, siis tuleb appi, sest mis tal üle jääb, kui ta ise ka süüa tahab. Ja see ei tähenda, et ma ei tee süüa, sest mulle ei meeldi või ma ei taha. See tähendab, et mul on vaimset j füüsilist ressurssi sel hetkel nii vähe, et ma ei suuda kõigepealt otsustada, mida üldse süüa teha ja siis meeles pidada, mis toiduaineid keldrist tuua ja lõpuks mäletada, et soola pidi ka panema. Tuterdan segaduses ringi, jõudu ei ole ja peas on ainult udu. Ma ei vali seda udu. Ja ma ei vali, mis töid ma teen ja mida mitte. Ma teen kõiki töid, mida vaja, kui mul vähegi selleks jõudu on, vahet pole, kas meeldib või mitte. Ainult et seda jõudu ei ole sugugi mitte alati võtta, tihtipeale on ainult iiveldus ja udu.

        Liked by 1 person

      • Anonüümne

        Kuidas, palun, saavad osad valida, mida teevad?
        Keegi ei tee ju nende eest midagi ära, varem või hiljem tuleb end blokile vaatamata liikuma saada ja asjad ära teha.

        Liked by 1 person

        • Tegelikult saavad kõik valida, mida nad teevad ja ei tee. Ntks mina olen valinud, et ma ei viitsi ennast meikida. Lihtsalt ei viitsi. Pole oluline. Ja oi kus ma olen selle eest just veebis (kus see ei tohiks üldse tähtis olla) puid alla saanud. Kedagi ikka häirib juba see mõte.

          Liked by 1 person

          • Anonüümne

            Ma pidasin silmas asju, ilma milleta siiski eriti ei saa, kui just eluheidikuks ei taha muutuda – mistahes puhastamine (sh iseenda), korrastamine, arvete maksmine jne.

            Mul on, piinlik öelda, just siin olnud aegu, kus … ütleme, et ma saan aru, kui kiiresti see allakäiguspiraal toimib.

            Ja kui mind näeks, et tuleks iial selle pealegi.

            Meik on imehea maskeerimisvahend muide.

            Liked by 1 person

            • eluheidiku ja n.ö normaalse inimese piir on üldse hästi huvitav teema, mul on endalgi selle üle tublisti mõtlemist olnud.

              Liked by 1 person

        • Näiteks kui elad koos kellegagi, kes teeb ära asjad, mida üks pool pole nõus tegema, siis saab ju elada nii, et valid? Või kui ütleme 20-aastane elab vanemate juures, tööle keeldub minemast, raha sisse ei too. Kuniks lastakse nii elada, siis valibki, mida teeb. Sellistest juhtumitest oli vanasti kui Perekool veel eksisteeris, palju juttu. Vanemad olid hädas. Aga justkui samal ajal ise võimaldajad ka.

          Ei ole välistatud, et osade taoliste laste puhul on ka tegemast ATH häirega inimestega. Võib-olla kui saaks rohud peale, lendaks lõpuks pesast välja ja saaks ise oma eluga hakkama.

          Aga äkki on ikkagi lihtsalt laisad? See võimalus ju ka eksisteerib?

          Meeldib

          • Kahekümnesena on veel ok (ma olen leebe vanem ka), aga kui kolmkümmend läheneb ja ikka vanemate seljas elab, siis on kuri karjas. Ja kui iseseisvumist takistab diagnoos, siis võiks see tolleks ajaks tõesti käes olla. Teab vanem ka arvestda, mida oodata.

            Meeldib

            • lendav

              Minu tütar just selline ongi. Kohe saab 25, tööl ei käi, kool jäi poolei jne. Ja ta ei nõua mult midagi. Ma ise vaatan, et ta ikka kuidagi vee peale püsiks. Autismi diagnoosi sai vist u 5a tagasi, ATH 2a tagasi. Ja ma ei peksa teda minema ja ei lõpeta ta korteriüüri maksmist, sest ma saan ju iseenda kogemuse põhjal aru, et ta ei suudagi. Ta on ise nii õnnelik, kui on paremad ajad ja ta suudab koristada ja midagi teha, mõtleb tööle minekule jne. Ja siis juhtub tulema mõni põletik vms ootamatu häda, mis tõmbab rohtude mõju jälle alla ja ta ei jaksa üldse midagi.

              Ja siis ütlevad kõrvaltvatajad (ühiskond, netikommentaatorid jne), temasuguste kohta et “lihtsalt laisk”, “pealtnäha paistab täitsa normaalne” jms. Et milleks talle diagnoos, midagi ei paista ju valesti olevat, käed-jalad on otsas. Võtku ennast kokku. Kõigil on raske. Ta lihtsalt ei taha, tal on niimoodi mugav. Mugav? Mugav??? Elada nii, et kui ühel päeval käib poes, siis teisel ei jaksa õue minna, kuigi väga tahaks? Kas on testi nii raske uskuda, et tegelikult ta tahaks elada normaalset elu ilma pideva enesesundimiseta kasvõi hambapesuks? Jõle mugav on, kui hammaste pesemine on asi, milleks tuleb ennast kokku võtta. Ja et peale hambapesu on vaimne ressurss nii otsas, et muuks enam jõudu ei olegi. Mis sest, et “pealtnäha paistab ju täitsa normaalne inimene, lihtsalt laisavõitu”. Ja et “neid diagnoose jagatakse tänapäeval küll laia kamaluga ja ülearu palju, võtku ennast ometi kokku”.

              Ma usun, et kui ta oleks oma diagnoosi ja ravi saanud kümmekond aastat varem, oleks pilt teistsugune. Ehk oleks koolgi lõpetatud. Aga ei, kus sa saad neid diagnoose siis “laia kamaluga jagada”, nagu artikli kommentaatorid kurdavad. Ja ometi oli tüdrukul juba põhikoolis väga tõsiseid probleeme, ta suutis 9 klassi ainult tänu sotsiaalpedagoogi abile lõpetada (ei minust ei olnud palju abi, ma olin siis ise väga sitas seisus). Ometi ei tulnud terves koolis keegi selle peale, et öelda, et midagi paistab väga valesti olevat ja ehk võiks psühhiaatri juurde minna. Ma ise ka ei tulnud selle peale, sest, nagu öeldud, olin siis äärmiselt kehvas seisus ja – ma ise olen ju samasugune – ma ei saanud isegi aru, et ta ei ole tavapärane laps.

              Laiskust ei ole olemas. Kõik on neurokeemia. Kõik tunded, tajud, kõik, eranditult. Me lihtsalt alles avastame seda keerulist maailma ja mu oma kogemus on, et kui inimesel on neurokeemiline tasakaal, siis laiskust ei ole olemas.

              https://www.amazon.com/Laziness-Exist-Devon-Price-Ph-D/dp/1982140100

              Liked by 1 person

            • Laiskus on ses mõttes täitsa olemas, et mina nt olen laisk ja keeldun üle oma naba pingutamast. Lihtsalt, mis hädasti vaja või mis endale kolesti meeldib, selle teen ära. Aga kui keegi hakkab midagi kaagutama, et ambitsiooni võiks rohkem olla ja kus on su elu mõte, siis ma võin kurjaks ka minna, sest kelle asi?

              Või kui keegi leiab, et ma oma aknaid peaks sagedamini pesema… Kuulge, te lakute neid aknaid või? Uste ja uksepiitade pesemisel on palju otsesem hügieenimõju, nendega nimelt puutuvad inimesed päriselt kokku.

              Nii et laiskus on defineeritav sellega, et inimene teiste inimeste mingite arvamuste või endast ilusama mulje jätmise nimel või lihtsalt kombe pärast ei viitsi enda jaoks ülearuseid liigutusi teha. Kuigi jaksaks küll. Aga ei pea vajalikuks.

              Diagnoos tuleb sealtmaalt, kus ei jaksa, kahjuks on seda kõrvalseisjal tõesti raske ära tunda.

              Aa, võtame teisipidi ka – olen saanud näiteks ka arvamuse osaliseks, et oi, kuidas sa ometi viitsid nii palju ja pakse raamatuid lugeda, küll sa oled tubli, ja noh, teate – ei ole tubli. Minu raamatud loevad ennast ise, ma lihtsalt lohisen kaasa, samas kui mõnele teisele inimesele võib see tõesti pingutus olla.

              Liked by 2 people

              • lendav

                See laiskus, mida sina kirjeldad, on lihtsalt üks kultuuriline konstrukt. Ma keeldun laiskuseks nimetamast seda, et ma (nagu sinagi!) ei meigi, isegi ei hoolda eriti oma nahka. See on ainult minu asi, milline mu lõust välja näeb, see ei kahjusta ju kedagi teist. Siin muus jutus, algses postituses ja kommentaarides üldiselt on laiskuse all mõeldud vist ikka pigem seda, kui midagi jäetakse meelega tegemata ja oodatakse, et keegi teine peaks selle ära tegema. Las naine koristab ja paneb kapiuksed kinni, sest maiviitsi. Las ema teeb süüa ja ümmardab mind, kolmekümneaastast, sest maiviitsi. Seda sorti laiskus ei ole üldiselt ATH-le omane, vaid pigem mingi muu isiksusehäire teema (mis võib olla ATH-ga koos, aga ei pruugi). ATH-le on omane pigem üldine teotahte puudus või siis suutmatus juhtida oma tegevusi, sealhulgas nii suutmatus tegevushalvatusest üle saada kui ka suutmatus oma tegevusi pidurdada (hüperaktiivsus).

                Laiskuseks kiputakse nimetama seda, kui “sina ei ole nagu mina”. Mina pesen aknaid, sina uksi, sa oled ikka laisk, et aknaid ei viitsi pesta. Mul läheb kops üle maksa, kui mu tegevusi, mis mulle elatise sisse toovad, nimetatakse “hobiks”, sest täpselt seda ütleja mõtlebki – näe kui laisk ja egoistlik inimene, tegeleb mingite hobidega ja ei viitsi päris tööle minna. Olen seda mõttekäiku enda suunas kuulnud ja see ei ole kaugeltki haruldane. Ma keeldun seda, kui ma teen oma elus mingeid valikuid (kas pesta uksi või aknaid, kas meikida või mitte, mida teha elatise teenimiseks) ja paistan seetõttu kellelegi laisk, päriselt laiskuseks pidamast. See, mida keegi tene arvab virkuseks või laiskuseks, on indiviiditi väga erinev ja kohati lausa vastandlik. Oli kui tubli, loeb nii pakse ja keerulisi raamatuid ja teistpidi – jube laisk inimene, üldse tööd ei viitsi teha, ainult raamatuid tahab lugeda ja laiselda. Kumb ma siis olen, virk lugeja või hoopis laisk? Otsustage lõpuks ära?

                Aga see seisund, kus inimene mingil põhjusel ei suuda ennast liikuma saada, et mingid vajalikud asjad ära teha (süüa, pesta, elatist teenida jne), see ei ole laiskus. See on neurokeemiline seisund, mõnikord raske seisund. Ja ka see, kui inimene ei märka mingeid asju, sest tal on tähelepanuhäire, ei ole laiskus (issand, kuidas ta ei näe, et prügi on maas, jõle laiskus ikka!) on neurokeemiline häire. Inimene võib prügile otsa vaadata, aga ajus ei teki ei arusaamist, et see on prügi ega klõpsu “võta see nüüd maast ja pane prügikasti”. Mõnikord teeb aju ka sellise triki, et ei näe keset nägemisvälja olevat asja üldse. Või tegelikult nagu näeb, aga teadlikku teadvusse mõistmist, et mis see on ja kas sellega peaks midagi tegema, ei teki. Jube närvi ajab selline valikuline pimedus. Mind, kohati pimedat, rohkem kui neid, kes mind seetõttu laisaks peavad.

                Liked by 3 people

                • ..ja ajus ei teki sellepärast klõpsu, et pole ühtegi vaba sünapsit enam, sest pikaajaline stress (mida jah võib põhjustada ka kooliskäimine, üldhariduskool on tappev) on sünapsites ülekoormuse põhjustanud ja pannud neid üksteise järel välja lülituma.

                  Liked by 1 person

                  • …kusjuures õppimine põhjustab uute sünapsite teket ja toimub just seeläbi, aga kui aju ressursid on otsas, siis pole ka uute sünapsite loomiseks jaksu.

                    Liked by 1 person

      • Anonüümne

        see on ikka konkreetne ignorantsuse tipp, masendav lausa.

        Meeldib

  4. Anonüümne

    Ka mina sain just hiljuti ATH diagnoosi. Päris ausalt, ma ei oleks kunagi arvanud, et minul see on. Läksin psühholoogi juurde, sest vaimne stress ja kehv enesetunne (tõenäoliselt depressioon ja läbipõlemine peale lapse sündi) hakkasid lõpuks ka füüsilisele tervisele. Arvasin, et ta ütlebki, et jah sul on väga selge depressioon ja mine nüüd edasi arsti juurde ja hakka AD-sid võtma. Sessiooni lõpetuseks ütles ta hoopis, et väga-vàga tugevad ATH jooned on ja sellest kaasuvalt siis depressioon ja làbipõlemine.

    alguses oli kergendus, et oh okei, olengi siis tegelikult teistsugune või. Ma tean, et olen tark ja võimekas, aga ei suuda end kunagi distsiplineerida. Arvasin, et saan “imerohu” peale ja kohe ongi mu elu lahendatud. Ei ole. Emotsionaalselt on nüüd taiesti ameerika mäed. Ravimite ja dooside katsetamine, mingite praktikate leidmine, et KUIDAS siis ikkagi päriselt asju ära teha. See ei ole ainult see, et ma ei taha teha raskeid või ebameeldivaid asju. see võib olla imelihtne asi, võtab sinu ajast max 2min, ma tahan seda teha, ma olen motiveeritud seda tegema ja ma mõtlen, et ma NÜÜD ja kohe hakkan seda tegema …. Ja siis on sellest möödas 2 nädalat ja ms ikka mõtlen sellele, et ma peaksin selle ju ära tegema, miks ma ei tee, süümekad selle pàrast, terve aeg mõtlen sellelel, et see on mul tegemata, endiselt tahan seda teha, ags näed ei suuda. Mu aju ei anna käsklust, et tee see nüüd päriselt ka ära.

    ja neid näiteid on veel ja veel ja veel.

    ja mis vbl ka veidi ilmestab seda, et tegelikult ATH inimese aju päriselt ka on teistsuguse ehitusega. Ravimiteks on stimulandid, ma joon kohvi ka veel kõrvale ja need rohud tõmbavad mind hoopis rahulikumaks.

    ja ma endiselt otsin omale seda õiget ravimit ja doosi, sest ega sellest làbipõlemisest ju ka nüüd kohe välja ei tule.

    Liked by 4 people

    • Aitäh, et oma kogemust jagasid 🙂

      Ma hakkasin praegu mõtlema, et võib-olla tuleb tavalisel inimesel mõistmise lühis sellest, et tundub, justkui ATH puhul ei anta käsklust ainult ebameeldivate tegevuste puhul. Võib-olla oleks käskluse andmise mehhanismi häire mõistetavam, kui leiduks ka selliseid tegevusi, mis ei ole oma olemuselt tüütud või ebamugavad, kuid mille tegemiseks ATH aju käsklust ei anna?

      Kas on mingeid selliseid tegevusi ka, mida kõrvaltvaataja võiks käsitleda ka kui neutraalseid ja isegi positiivseid, kuid mis on ATH puhul väga rasked ellu viia?

      Näiteks võin tuua iseenda pealt, et mul on end mõnikord raske kokku võtta kellelegi helistamiseks. Kasvõi näiteks restorani helistamiseks, et laud kinni panna. Ma otsin alati esimesena võimalust kirjutada. Just paar päeva tagasi oli selline juhus. Otsisin restorani FB chati välja ja kirjutasin sinna soovi. Tuli automaatvastus, et vastame esimesel võimalusel, kuid laua broneerimiseks helistage xxx. Mõttes vandusin, et mida kuradit, kas ei saa siis suhelda sõnumitega, ma ei soovi helistada ja rääkida kellegagi 😀 😀 Et noh, see on selline kõrvalt vaadates täiesti süütu tegevus, mida ei saa kvalifitseerida ebameeldivaks või tüütuks, kuid mis nõuab minult pingutust. Muidugi ma teen selle pingutuse, aga ma parema meelega ei teeks.

      Meeldib

      • Mul on täpselt sama asi helistamisega. Ma tahan kirjutada, ärge sundige mind helistama. Sinu postitust lugedes mõtlesin esmalt, et “great minds think alike”, sest olin juba ammu tahtnud ATH-postitust teha, aga nüüd sa oled kõik nii ilusasti ära öelnud. Edasi lugedes mõtlesin, et pean ikka enda oma ka tegema, muidu tuleb kommentaar liiga pikk, hakkasin isegi peas seda koostama, aga nüüd vaatan, et ei, parem siiski mitte. Ma ei taha kedagi solvata ega kellelegi haiget teha, aga ükskõik, kuidas ma ka ei püüaks, ilma irooniata ei oska. Seepärast olgu öeldud ainult see, et ma ei pisenda erinevaid vaimseid probleeme/häireid/ebatüüpilisusi, aga neid on viimasel ajal kuidagi massiliselt igalt poolt välja ilmunud ja siis tekib tunne, et kuidas see õnnetu neurotavaline eriliste hulgas üldse toime peaks tulema… Teine mis mul harja punaseks ajas, oli Marta Pulga artikkel Vikerkaares, mida Twitteris taevani kiideti. Läksin siis lugema ja – möhh, harilik “kõik on halvad ja teevad liiga, keegi ei mõista mind.” Seevastu Katarina Libe oma oli tore. Ahjaa, ja lõpetuseks olgu öeldud, et kui keegi jääb kokkulepitud kohtamisele üle 15 minuti hiljaks ja teatab enesestmõistetavalt, et “ah, vabandust, aga mul on ATH” on üsna kindel, et meil edaspidi enam kokkulepitud kohtumisi ei tule. Ja päris lõpetuseks: lapsed on teine asi, kõik mu arvamused on suunatud täiskasvanuea ATH-le.

        Liked by 4 people

        • Anonüümne

          kust otsast on neurotavaline õnnetu, SSP?

          Meeldib

          • Ma ei mõelnud õnnetu, nagu kurb, vaid õnnetu, nagu need õnnetud järelejäänud vähesed. Aga ma saan aru, et minu väljenduslaad on vastuvõetamau/mõistetamatu ja vabandan. Mõtlesin õnnetu nagu ebasobiv (vt. ÕS)

            Meeldib

            • Anonüümne

              See tähendusevarjund oli ka olemas, aga küsimus tekkiski sellest, et mis siis nende õnnetute allesjääjate elu nii keeruliseks teeb? Kas su tuttavad ATHkad teatavad kohtumisele 15 minutit hilinedes särasilmi, et oldagu nüüd vakka ja austatagu nende häiret?

              No eks ole jaa igasuguseid loomi siin aias, aga õnneks saab tõepoolest valida, kellega suhtled.

              Liked by 3 people

              • Ma ei tunne päriselus ühtegi, teadaolevalt, on mõned, kelle puhul kahtlustan väga tugevalt, eriti üks, aga ta pole ise seda kunagi maininud. Võib-olla tal on diagnoos. Seega, ei teata. See oli näide lihtsalt. Aga kuidagi jäi mulle (eelkõige Marta Pulga artiklist) veidi selline mulje küll, et oldagu vait ja austatagu nende häiret. Muidugi ma arvestan, aga ma ei taha, et häiret mulle nina alla hõõrutakse. Ja ma tõepoolest valiksin mitte suhelda inimesega, kes hilineb ja siis häire vabanduseks toob. Ma eeldan, et kui inimene must lugu peab, siis tal on põhjus hilinemiseks ja seda pole vaja nimetadagi. Aga kui ei pea (ei pea vajalikuks õigeaegselt ilmuda, sest häire), siis miks suhelda persooniga, kes minust nagunii lugu ei pea.

                Liked by 1 person

        • Anonüümne

          Veel kaks asja, ja siis ma tõesti ei paisuta enam siinset kommentaariumi.

          Sa osundad ise Marta Pulga artiklile sõnadega « möhh, harilik “kõik on halvad ja teevad liiga, keegi ei mõista mind.” 

          Siinsest lõimest on ju imehästi näha, et ei mõistagi.

          VVN samuti aastaid seda kurtnud, meenub.

          Lendava postitusi samal teemal on olnud ka kohati raske lugeda, aga jumalale tänu on ta oma teekonda kirjeldanud, sest ainult nii saabki asi selgemaks. Ja avaldumisvorme on ju samuti erinevaid.

          Mul endal on olnud äratundmismomente, ja see on kohutavalt aidanud. Saab teiste kogemustest ellujäämisstrateegiaid omal nahal proovida, ja end lihtsalt vähem üksikuna tunda.

          Erialaspetsialistide juurde ei ole jõudu hetkel minna, ja siinne kommentaarium ka just turgutavalt ei mõjunud, vaatab …

          ja see teine asi, SSP, mis mul on pikalt arusaamatu olnud.

          Sa väidad end olema takti-ja peenetundelise ja ümber põõsa peksja. Ei ole seda viimast, no … milles see avaldub? Minu jaoks oled üks vähestest kohati labidaga lajatajatest-lahmijatest, nii sisu kui vormi osas, aga moel, mis sind ka vastupandamatuks teeb.

          Meeldib

          • Mina? Lajatan … kus.

            Meeldib

            • ma ei tea, kas ma kasutaks sõna “lajatama”, aga kui ma ise ütleks kellegi jutu kohta “möhh, harilik “kõik on halvad ja teevad liiga, keegi ei mõista mind.”, siis ma teeks seda kindlasti siis, kui ma oleks nii vihane, et olen puhtalt haigettegemise peal väljas.

              Liked by 2 people

              • Ma pean ilmselt selgitama. Jah, ma püüan olla taktitundeline inimestega, nii blogimaailmas päriselus. Aga siinkohal ma avaldan arvamust artikli kohta. (Mitte autori) Mis jättis mulle sellise mulje. Paraku tõesti ütlen, mida mõtlen ARTIKLI KOHTA ja lühidalt kokku võttes jäi mulle artiklist ülalnimetatud mulje. Lisaks leidus autoril teataval määral halvustav sõna pea igaühe kohta, kellega ta sel teekonnal kokku puutus. Mõne puhul teenitult, mõne puhul mitte. Näiteks “kõik viiekümnendates naised on näost natuke paistes” – kust see on relevantne? Lisaks olen üsna kindel, et ta nimetab inimesi nende pärisnimedega ja esimene kirjeldatud Kaja on sama lastepsühiaater, kelle juures oma pojaga temast umbes kümme aastat hiljem käisin ja kes meile väga meeldis ja klappis. Edasi tuleb Ene (ilmselt tean ka teda) “vaatan tema keskealise kõhetu keha rahvateatrilaadset etteastet” , “see naine tundub eluvõõrana”. Ma ei hakka artiklit ümber kirjutama, tegelikult esmakordselt lugedes mõtlesin oma postituse teha, aga siis loobusin. Nii et jah, ma ei soovi kellelegi haiget teha, küll aga võib seda teha nimetet artikkel. Ma ei läheks näiteks kunagi Lendava ega VVNi kommentaariumi neil teemadel arvamust avaldama või üldse midagi ütlema, sest ma saan nende pikkadest postitustest aru, et neil on päriselt probleemid, mida mina ei mõista, seega on mõistlikum suu kinni ja sõrmed paigal pidada.

                Liked by 4 people

                • Aitäh selgitamast, nüüd saan ma su hoiaku põhjustele ja sellele, _mille_ kohta see hoiak täpsemalt on, palju paremini pihta.

                  Liked by 2 people

                • Anonüümne

                  Tänan ka selgituse eest, tagamaad selgemad.

                  Mulle aga ei tundunud viidatud artikli puhul must alatoon liialdusena, sest, kui õigesti mäletan, oli selle põhjuseks suuresti pikki aastaid kestnud tagajärjetud otsingud ja püüdlused end « korda saada ».

                  Kui eksperdid ei suuda aastaid probleemi katki hammustada, mida siis veel tavakodanikelt tahta.

                  Liked by 2 people

                  • Must alatoon ei olegi liialdus, küll aga inimeste nimeline väljatoomine ja mõnitamine. Ja see algus oli kakskümmend aastat tagasi, siis oli ka ekspertteadmisi vähem.

                    Meeldib

                    • Anonüümne

                      Eesnimeline väljatoomine. Eesti väiksusega arvestades oleks võinud ehk tõesti nimesid muuta.

                      Samas kirjeldab ta oma 15aastase mina tundeid, neid ei pea 20 aastat hiljem viisakaks nudima. Lisaks kirjutab ta Vikerkaarde, mis ehk tingib ka selle, kuidas ta oma üleelamisi kirjeldab (ega pruukinud arvata, kui laia kõlapinda see leiab).

                      Ekspertteadmisi oli kindlasti vähem ja ei ole neid praegugu piisavalt, sellega olen absoluutselt nõus.

                      Meeldib

                    • Kui autor oleks võtnud vaevaks nimed muuta, võinuks need tunded jääda, aga kuna ta seda ei teinud, on see otsesõnu solvav, suisa mõnitav. Kolmekümne viie aastane inimene võiks ju taibata, et viieteistaastase pubeka pahvatus on solvav. Lisaks võiks kolmekümneviiene aru saada, et ekspertteadmiste puudumine oli see, mis neid tol hetkel takistas teda aitamast, mitte soovimatus. Minu subjektiivse arvamuse kohaselt on artikli põhitoon vinguv, rahuloelmatu ja kõiki kritiseeriv. Sellepärast ei meeldigi.

                      Liked by 1 person

                    • Anonüümne

                      Mina panin end tema kingadesse ja seetõttu teda ei kritiseeri.

                      Ja veelkord, kui tema lähenemise mõte oli muuhulgas kirjeldada oma kannatuste rada ja seda rodu spetsialiste, kelle juures ta 20 aastas end edutult parandada püüdis, siis just nii oleks ka mina teinud. Eesnimed jah, vahetanud. Kuigi need on nii tavalised eesnimed, et nende taha ei pruugi näha. Sina Pärnu inimesena, ja nagu aru sain, positiivselt lähedalt kokku puutununa, hammustasid lahti. Mina olen kõrvaltvaataja ja mul hakkas kohe film jooksma, kuidas see stseen, ja muud arvukas selle järel, toimuda võis.

                      Kõiki kritiseeriv? Kui inimest ei aita kõik need ettevõtmised, ülod, ened ja meditatsioonilaagrid, ta saab ju ise ka aru, et pink on lühike, ja ta enda võimetus üha talumatumaks muutub… Ma olen olnud selles olukorras. Seega jah, ma saan temast aru.

                      Seal ei olnudki midagi positiivses võtmes kirjutada.

                      Aga jah muidugi, ikka oleks pidanud rohkem pingutama ja vähemalt siis tagantjärgi ikkagi viisakalt vormistama, eksole.

                      Meeldib

                    • Viisakamalt vormistama jah.

                      Meeldib

        • Ma ei olnud Marta Pulga artiklit lugenud. Nüüd võtsin aja ja lugesin. On tõesti mustades toonides. Aga jällegi, mis mulle kohe esimesena sealt silma hakkas, oli see, et korraga on endale võetud tuhat kohustust. Täiskohaga tööl, täiskohaga koolis. Kas selline koormus ei murraks mitte absoluutselt iga inimese vaimu? Või murrab ainult ATH häirega inimese vaimu? Sest ma võin täiesti kindlalt väita, et ma poleks nõus sellise koormusega elama. Inimene, kes sellise koormusega toime ei tule, ei peaks sugugi tundma end läbikukkuja või hädise või laisana. Sest tavalised inimesed ei ela niimoodi! Ime siis pole, et tahad väsimusest ära surra, kui sa ööpäevas ainult neli tundi magad. See on ju samuti täiesti normaalne ju! Või ei?

          Mul on üks sõber, ei ole ATH häirega. Ta on juba kaks korda läinud töö kõrvalt ülikooli õppima. Ja mõlemal korral räägib kõrvale, et ta ei saa aru, mille kuradi pärast selline jura jälle ette võetud sai. Nii raske on. Muuks suurt aega ja energiat ei jää, ainult töö ja kool. Mingid füüsilise tervise asjad on ka. Ma näen kõrvalt, kuidas minu kunagi hästi elav, lõbus ja seltskondlik sõber on muutunud vaiksemaks, kuidagi nukrameelsemaks. Ta pole tema ise. Ma ei jõua ära oodata, kuni ta sellest koolist, mis nüüd edukalt lõpetatud sai, ära taastub ja muutub selleks, kes ta on siis, kui ta pole ennast kohustustega ribadeks tõmmanud. Aga see ribadeks tõmbamine oli tema vabatahtlik valik. Kindlasti mitte midagi sellist, mille peale tavaline, ilma ATH-ta inimene lihtsalt vilistab ja möödaminnes ära teeb. Sellise koormusega ongi raske. Absoluutselt igaühel oleks.

          Võib-olla ATH-ga inimesed materdavad ennast kohati täiesti tühja koha pealt. Võtavad endale tuhat kohustust ja siis on enda peale vihased ja endas pettunud, et ei suuda neid lenneldes ära täita? Kohati mulle tundub, et paljusid (mitte kõiki) neid võiks aidata mingi coachimise laadne teraapia. Keegi aitab enda jaoks paika panna, mis on kõige olulisem ja millele energiat kulutada vs tegevused, mis võiks plaani võtta ainult juhul, kui on üleliigset energiat. Ja kui siis ka veel on ikka kõik täitsa halb ja paha ja väljakannatamatu ja tahaks ära surra, ei ole tablettidest väljapääsu.

          Ma ei üritagi eitada, et ATH on olemas. Aga mis ajab segadusse, on see, et räägitakse ATH väga laiast spektrist. Keegi on omadega täiesti läbi 24/7. Nagu lendav kirjutas:
          Ma täitsa usun, et kes ei ole sellega ise kokku puutunud, sellel ongi raske mõista. Lihtsalt – kujuta ette, et needsamad su postituses kirjeldatud raskused ei ole mitte mõnikord ja vahepeal, vaid KOGU AEG ja 10x rohkem. Ja siis on osad, kellel on ainult mõned jooned. Sellised, millega suudavad väga hästi samastuda ka täiesti tavalised inimesed. Jooned, mille kohta vanasti öeldi, et “ah, see ongi hajameelne”, “ta jääbki vahepeal unistama” või mida iganes sarnast – inimestel olid lihtsalt eripärad. Aga nüüd tahetakse neid hirmsasti ATH-ga ära põhjendada. Sellest tulebki kõrvalseisjal tunne, et “tänapäeval on ju igaühel ATH”. Lõpuks devalveerib see olukorra tõsidust eelkõige nende puhul, kes päriselt väga kõvasti kannatavadki ja on jõudnud isegi suitsiidsete mõteteni.

          Liked by 4 people

          • lendav

            Noh, selleks on diagnostilised kriteeriumid. Lõpmata pikk küsimustik, mis sümptomid kui sagedasti esinevad ja seda nii lapsepõlves kui ka täiskasvanueas. Kindlasti vastab iga inimene mõnele punktile “jah”. Nii nagu ükskõik, mis iganes testi sa juhtud tegema. Aga kui neid punkte tuleb piisav hulk ja tuvastatud on ka nendest tulenevad raskused igapäevaelu erinevates valdkondades, siis kvalifitseerub inimene diagnoosile. Seda diagnoosi ei saa nii, et lähen arsti juurde ja ütlen, et ma olen jube udupea, mul on vist ATH ja arst kohe panebki diagnoosi, millega mul on siis hea oma udupäisust välja vabandada. Ei. Kõik harutatakse üksipulgi läbi, lapsepõlve tagasivaate jaoks küsitletakse mõnikord ka teist inimest (vanem vms). Ja siis loetakse punktid kokku, kui suur koorem koguneb. Kas kärutäis või kalluritäis. Ausalt, seda ametlikku diagnoosi ei ole üldse lihtne saada.

            DIVA (mina tegin 2.0, praegu on vist juba kasutusel 5.0?) test on internetis leitav, sa võid vabalt seda lugeda ja mõelda, kui mitu sümptomit nendest seal loetutest su igapäevaelu tõsiselt segavad. Kas üks, kaks, viis või kakskümmendkaks. Kas korra kuus või 30x päevas. Kas antud näitajad on sul tõsiselt takistanud käia tööl, olla lähisuhtes, saada haridust, tulla majanduslikult elementaarseltki toime.

            Ma räägin. Kõik käivad pissil. 5x päevas on täiesti normaalne. 50x enam ei ole. Sama on ka kõigi ATH sümptomitega – meil kõigil on mõnikord mäluaugud, vahel ei taha eriti midagi teha, mõnikord on ebamäärane rahulolematus jne, aga kui see on pidev ja igapäevaelu oluliselt häiriv seisund, siis on see diagnostiliselt määratletav ja – õnneks enamasti ka raviga toetatav.

            Liked by 3 people

            • lendav

              Omaette teema on see, et inimesed tõesti kipuvad ennast ise diagnoosima. Jumala eest, diagnoosigu, kui nad seda iseenda jaoks teevad, et ise ennast paremini mõista. Kui aga seda kasutatakse teistega manipuleerimiseks, siis muidugi ei ole tore. Nagu eelpool on öeldud – ka põlvekedra paistetust võib napakateks ettekääneteks tuua.

              Ja siis veel see väga levinud ürgne komme põhjendada kõike lausega “pole lapsepõlves piisavalt peksa saanud”. Katariina artiklit ma lugeda ei saanud, sest ma ei taha selle eest maksta, küll aga nägin kommentaare, mis olidki valdavalt selles stiilis. Selle vastu aitab ainult teavitamine, inimeste harimine. Eks minagi püüa seda jõudumööda teha, nagu oskan. Kõik inimesed ei taha uut infot vastu võtta ja jäävadki alati kõike “vitsaga ravima”, aga kui keegigi hakkab natukenegi rohkem mõistma asja olemust, siis pole ma siin tühja lärmanud.

              Ja ma ei tee seda mitte ainult enda pärast, vaid ka tütre pärast, kes on raskemas seisus, kui mina, aga mõistmist on tal väga raske leida. Ja oma kunagise naabrinaise pärast, kellel ATH üks sümptomitest on, et tal ei teki üldse automaaseid harjumusi. Sõna otseses mõttes istub igal hommikul voodi äärel ja peab teadlikult otsustama, kas parem või vasak sokk. Kui kurnav on elu, kus sa pead igaks liigutuseks Võtma Vastu Teadliku Otsuse, võib ainult ette kujutada. VVN on ka sellest kirjutanud. Ja ka kõigi nende pärast, kes ikka veel tunnevad, et elus olemine on ületamatult raske, aga ei saa aru, miks? Et võibolla jõuavad nad äratundmisele ja tänu sellele leiavad abi oma koorma kergendamiseks, mitte ei lähe rongi alla või köiega kuuske kallistama.

              Liked by 2 people

          • Ma käisin pärast Marta Pulga artikli lugemist ka ATH koduleheküljel ja lugesin inimeste lugusid. Mõni oli tõesti selline, et “mis seal’s ikka, veidi hajameelne” ja mõni teine jällegi, et “püha issand, nii on tõesi väga raske, et mitte öelda võimatu”. Ilmselt ongi väga lai spekter. Mina näiteks olen kaootiline, ilma mingi häireta, peamiselt omal valikul. Sest ühest küljest tahaks, et asjad oleksid korras ja organiseeritud, aga teisest küljest ei viitsi. Ja mulle ei meeldi numbrid ja arvestused (kulud, palju millelegi kulus, kus mul kodus asjad on). Aga see on mu oma valik. Kui liiga häiriks, ju siis muudaksin olukorda. Kuni ei häiri, olgu nii. Õnneks on võimalus omada koristajat ja olen imelikul moel kasvatanud üles väga täpse ja korrektse poja. Ja tõsi ka see, et kui liiga palju kohustusi võtta, siis ei suudagi. Ise olen alati käinud kas koolis või tööl, mitte mõlemas korraga.

            Meeldib

          • väga väga naine

            Muide, see ebainimlikult palju ette võtmine ja siis selle kätte suremine, sest mingil hetkel ei kanna enam välja, on väga ATH teema. Ma ei tea, kas coachist, kes ütleks, et ei tasu, piisaks. Minu sõprade märkustest, et ma teen jube palju, ei piisanud, aga nad ka ei öelnud muidugi, et teen endale liiga. Lihtsalt imestasid.
            Mina omal ajal olin: “Aga on vaja! Järelikult teen!” ja päris kaua kannab sedasi välja, sest kui on ebainimlikult raske, dopamiin ja jookseb ja on ka tunne: “Niimoodi võibki elada! See ongi minu rütm!”
            Aga kui siis tuleb selle rassimise otsa mingi suurem tagasilöök, vat siis on sitasti.

            Liked by 2 people

            • Anonüümne

              Just, mul sama.

              Meeldib

            • väga väga naine

              Ja nõud jäävad pesemata ja tolm võtmata, kuni täielik õudus peale tuleb ja: “Okei, ma homme!” juba kaks nädalat kestnud on =P

              Liked by 1 person

              • väga väga naine

                Või tolmu osas ka kuu.
                Ma hakkan ära unustama, kuidas vanasti oli =)

                Liked by 1 person

            • lendav

              Liiga palju kohustusi on täiesti ATH teema. ATH tähendab, et mingeid eluaspekte ei suuda kontrollida, iseennast ei suuda (rohkem või vähem) kontrollida. Parematel päevade broneerin ka mina ennast üle, võtan vastu töid, mida oma üldist jõudlust arvestades ei peaks. Ja kehvematel suren, sest mu tegudes ja otsustes puudub järjepidevus. ATH inimene on väga paljuski juhitamatu, sest puudub neurokeemiline resurss enda juhtimiseks. Ja veel – enesereflektsiooni võime on ka teinekord nõrgavõitu, kui inimene ikkagi ei saagi aru ja ei pane pilti kokku, mis on ta tugevused ja mis nõrkused (ja siis võtab liiga palju ette) on ka see jälle sellesama prefrontaalkorteksi ja dopamiini teema, usu või ära usu.

              Üks võimalus ATH-d kirjeldada on “juhitamatu”. Ma ei suuda hoida iseenda tegemistes järge, loogikat, arvestada jõudlust. Aga ka ajapimedus ja seda mitte ainult kella tundmise suhtes, vaid see on fakt, et ATH aju ei suuda oma elu pikas perspektiivis planeerida. Kujuta ette näiteks algkoolilast – ta spontaansesse ajatajusse mahub ainult tänane päev, paremal juhul nädal. Kõik kaugem on mõnevõrra hoomamatu. Täiskasvanueaks on spontaanses ajatajus keskmiselt umbes 2-3 kuud (vaadake tavalise inimese kalendermärkmikku). Pikema aja suhtes tuleb juba tõsisemalt mõelda, keskenduda. ATH puhul on tavaline, et ilma pingutuseta suudetakse tajuda ette aega nädal-paar. Kehvemal perioodil on see ehk päev-paar. Mina, kusjuures, elangi päevhaaval. Kalendrid eriti ei aita. Meeldetuletused telefonis aitavad vähe. Nimekirjadest on harva kasu. Ma ei oska oma tööaegu planeerida ja elangi suures osas lihtsalt lootes, et “ehk ei lähe väga hulluks, vast saan kuidagi hakkama” sest ma ei saa päriselt aru, kas ma olen suuteline mingi aja jooksul planeeritu ellu viima. Ja ma ei tunne, et mul oleks tulevikku. Ma ei tea, mille poole ma elan. Homme, jah. Nädalapärast, no ok. Aga aasta pärast? See on nii kauge tulevik, et seda ei olegi justkui olemaski. On ainult täna, üks igavene täna.

              Liked by 1 person

              • hea, et te kinnitasite – mul oli Lendava ja VVN oma blogipostituste põhjal tekkinud just kahtlus, et liiga palju ette võtmine on järsku ise sümptom. Osalt ehk selle igavese tänase tõttu, mille pärast ei saa ülesandeid doseeritud, aga meenus ka VVNi mehhanism “mul on ilgelt rõve olla, aga kui ma võtan seda-ja-seda ette, siis järsku hakkab parem?” umbes sama loogikaga, nagu Maarja kirjeldas oma ülesöömist “jama on olla, aga kui ma seda-ja-seda söön, äkki hakkab parem?”

                Liked by 3 people

                • lendav

                  On päris kindlasti ja täitsa ametlikult. Kui inimene ei suuda enda jõudlust reaalselt arvestada, siis see kuulub jälle sinna neetud prefrontaalkorteksi ja dopamiini ja hindamiskriteerumite alla.

                  Mul oli (ja vahepeal on praegugi, aga vähem) ka see näksimisharjumus – kogu aeg on nõme ja nüri olla, palavikku ei ole, midagi justkui häda ei ole, ise ka aru ei saa, miks on nii nõme olla. Äkki sööks midagi, võibolla hakkab parem?

                  Liked by 2 people

          • Jeah, vaata, ma käin praegu täiskohaga tööl ja täiskohaga koolis ja see ei ole selline koormus, mis otsekohe tapaks, tegelikult. Sest töö on füüsiline ja õppetöö on huvitav. Füüsilist tööd saab teha võrdlemisi automaatselt, ilma sellele mõtlemata.

            See selleks.

            Automatismid rutiiinsetes tegevustes ongi need, mis päästavad tavainimese päeva ja ma olen aru saanud, et nii ATH-l kui autistidel on automatiseerimise võimekus puudulik või asub mõnes teises kohas, sellises kohas, mis igapäevaste elutoimingute suhtes pole sugugi abiks.

            Liked by 2 people

            • lendav

              Nii on.

              Meeldib

      • KK

        Mul on helistamisega sama teema.

        Ma olen nende kaasaegsete diagnooside osas vahel ka mõtisklenud, et kas neid ei mõjuta ka kasvatusteemade muutused ja ühiskonnas muutused tervikuna? Aega on rohkem, vabadust, valikuid. Ilmselt teen samuti liiga kellelegi, ise toimides nagu keskpärane inimene. Ma olen lihtsalt olnud aastaid keskkonnas, kus isegi meeldivate tegevuste tegemiseks ei jäetud aega, sest kogu aeg olid kohustused (majapidamine, töökasvatus, nooremate hoidmine jne). Polnud seda tüüpi ka, et sõdiks või pageks. Hambad ristis tegid, et saaks vargsi tagasi lugema või tegema midagi, mida oleks muidu teinud tunde ja pidevalt. Karistused olid ja väga karmid reeglid. Praegu me peres ütleb isegi kolmene vanaisale, et sa ei tohi mind karistada ja sellega arvestatakse.

        Liked by 4 people

      • Mina ei ole näiteks võimeline tööl inimestele onlainis “tere” ega “head aega” ütlema. Ma ei tea, miks. Teised kõik alustavad ja lõpetavad oma päeva sellega, mina ei suuda. Poen vaiba alla, teen näo, et ei näe. Teistega koos süüa ka ei suuda. Ootan, kui teised ära söövad ja kui nad mökutavad sellega, siis puhisen omaette vihast. Kui keegi minu söömise ajal ruumi siseneb, on tunne, et tahaks kätega kallale minna.

        Tüütud asjad nagu koristamine ja söögitegemine on mul mees sujuvalt üle võtnud va juhul, kui ma ise tunnen miskipärast vajadust neid teha.

        Ei kahtlusta endal ATH-d ega muud. Pigem leian, et mul on vedanud, kui saan nii mugavalt elada. Süümekaid ka ei tunne. Lihtsalt olen selline “jätke mind rahule ja laske olla” tüüpi inimene, mida arvan, et oleksid enamus inimesi, kui neil lastaks.

        Liked by 3 people

      • No vot , sa teed selle pingutuse ja helistad, aga mina jätaks reaalselt restorani minemata, kui ma peaks selleks kuhugi helistama. Vahet pole, kui palju ma sinna minna tahaks, see ei kaaluks kaugeltki üles seda hirmu, mis mul helistamise ees on. Ma muidugi ei julgeks ka kirjutada, aga mu diagnoos on ka hoopis sotsiaalfoobia, mitte ATH 😀

        Liked by 4 people

      • lendav

        Kas on mingeid selliseid tegevusi ka, mida kõrvaltvaataja võiks käsitleda ka kui neutraalseid ja isegi positiivseid, kuid mis on ATH puhul väga rasked ellu viia?

        Jah, siia alla kuuluvad kõik tegevused. ATH-kal on paremaid ja kehvemaid päevi, nagu kõigil inimestel. Täiesti tavaline on, et mul tekib reaktsioon “ei taha” ükskõik mille peale. Ei taha süüa, eriti tihti ei taha süüa teha. Parematel päevadel mulle tegelikult isegi meeldib söögitegemine. Ei taha joonistada, ei taha saagida, ei taha toast välja minna. Ei taha duši alla minna. Ei taha sõpradele külla minna. Kõik on raske ja miski ei tee rõõmu.

        Õnneks ei ole see päris alaline seisund. Enne diagnoosi ja ravi hakkasin pidama igapäevaselt enesetunde päevikut. Sellest selgus, et 2-4 päeval kuus suudan isegi rõõmu tunda ja vabalt tegutseda ilma alalise sisemise vastuseisuta. Stimulantravi avas täiesti uue maailma – nüüd on madalseisud seotud naiseliku tsükliga – östrogeeni madal tase tsükli lõpunädalal toob dopamiini taseme nii alla, et ravimid ka ei suuda seda üles peksta. Aga üldiselt – nüüd ma elan. Kui enne oli 4 normaalset päeva kuus, siis nüüd on ehk 4 ebanormaalset.

        Liked by 2 people

  5. lendav

    Mina jälle imestan, et kas tõesti teie tuttavate või naabrite või ka kaugemas ringis ei ole inimesi, keda vaadates saad aru, et midagi on valesti? Klassivennad, kes olid sõna otseses mõttes juhitamatud? Poe taga õlut kaaniv külamees, kes tööl käia ei suuda ja kelle majapidamine on kirjeldamatu urgas? Aga ka töökaaslane, kes ei suuda iial kellaaegadest kinni pidada? Mis te arvate, et nad ise on kõigi miljoni valiku hulgast selle elu ja käitumisviisi valinud, joodik ülikoolist ja tasuvast tööst loobunud, aja ülelaskja teeb seda teadlikult ja meelega? Ma kaldun arvama, et kui tänapäevastel eluheidikutel oleks olnud nooruses võimalik saada adekvaatset abi, siis oleks meie ühikond teistsugune. Sinna juurde kõik minusugused, kelle kohta öeldakse, et “sa saad ju hakkama küll (kui sa ennast kokku võtad)” mõistmata, millise pingutusega see kõik on tulnud. Et see pingutus on olnud kooliajast peale nii suur, et ma tunnen praegu, veel alla 50-sena, et ma olen peaaegu lõpuni ära kulunud. Ja suur osa elujõust on kulunud alateadlikule mulje loomisele – näha välja, nagu normaalsed inimesed, käituda nagu teised, sobituda ühiskonda ning mitte näidata välja, et see kõik on raske. Muidu äkki visatakse kogukonnast välja ja üksi pole mul üldse elulootust.

    Ma arvan, et paljud abivajajad ei ole üldse veel arsti juurde ja diagnoosini jõudnud. Neid tuleb juurde ja mitte vähe, sest seda häiret on hakatud diagnoosima ju alles hiljuti, kuigi olemas on ta olnud ja väga laialdaselt levinud (statistilised andmed kõiguvad 5-8% vahel) alati, dokumenteeritult aastakümneid ja lausa -sadu. Varem lihtsalt öeldi nende kohta “laisk ja loll” ja “kui ta rohkem pingutaks”. Kindlasti on värskete diagnoosisaajate hulgas ka valediagnoosi saajaid, alati ju on – ka vähiga võib valediagnoosi saada. Aga kui me oleme ühiskond, kes on võtnud kohustuseks abivajajaid aidata, siis ei maksa imestada, et hädas olevad inimesed abi otsivad. Ma ei tea kedagi, kes läheks kogu seda neetud diagnoosisaamise kadalippu läbima lihtsalt sellepärast, et tahaks, et oleks õigustus nõude pesemata jätmisele ja hilinemisele. Inimene läheb arsti juurde (ja tihti veel tasulise arsti juurde) sellepärast, et on häda, mitte naljapärast. Muuseas, ka hüpohondria on tõsine häire ja tegelikult väga raske kanda, nagu näiteks depressioongi või bipolaarne häire või fibromüalgia või pidevad migreenid.

    Liked by 4 people

  6. lendav

    Ma vabandan, kui ma oma kommentaarides olen üle reageerinud. Mu jaoks on see üsna hell teema – terve elu olen otsinud viisi, kuidas üldse kuidagi toime tulla, teinud läbi mitu antidepressandikuuri, katsetanud lugematul arvul erinevaid ravimeetodeid esoteerikani välja ja ei ole mitte millestki ikkagi püsivamat abi saanud. ATH diagnoos ja ravi on üle aastakümnete esimene asi, mis mul päriselt on aidanud ennast mõista ja päriselt paremini hakkama saada. Ausalt, kui tütar poleks pea poolteist aastat tagasi mind arsti juurde tirinud ja ma poleks seda selgust ning abi saanud, mind ei oleks siin enam. Ja kui keegi siis pillab lause “diagnoosiga ennast õigustama” või muud minu jaoks sama ebaadekvaatset, on mul tunne, et rünnatakse otse mind, aga ka kõiki teisi inimesi, kellele see diagnoos on olnud päriselt päästerõngaks. Huvitav, et üldiselt keegi eriti ei õienda, et “diabeeti diagnoositakse liiga palju” või “see vähidiagnoos on välja mõeldud”. Ka skisofreeniat peetakse päris häireks, mida tuleb ravida. Tänapäeval on ka depressioon lõpuks ometi muutunud “parketikõlbulikuks”, kuigi ma mäletan veel üsna elavalt aegu, kui oli kombeks öelda “vanasti ei olnud kellegi depressiooni”. Ju ei olnud jah, sest diagnoosi ju ei pandud, aga millegipärast inimesed ikka vahel poosid ennast üles (minu onu sealhulgas) või uputasid ära vms. Täieti ilma depressioonita, eksole.

    Eriti õudne on see, kui arsti juures kuuleb midagi sellist. Mu tütrel oli eelmisel aastal perearsti asendaja juues kogemus, kus arst väitis, et “ATH diagnoosi ei ole olemas, neid sulle psühhiaatri poolt välja kirjutatud ravimeid ei tohiks mitte keegi mitte kunagi võtta ja kui kõik inimesed sööksid 4x päevas, teeksid trenni ja magaksid korralikult oleksid kõik inimesed täiesti terved!”. Peale perearsti vahetamist sai tütar saatekirja nina-kõrva-kurguarsti juurde ja sealt saadeti otse mandlilõikusele eemaldama viimaseid mädanevaid räbalaid.

    Liked by 2 people

  7. väga väga naine

    Minu jaoks on peamine ATH joon, et dopamiini ainevahetus on häiritud. Normaalne inimene saab väikese dopamiinilaksu iga asja ärategemise pealt, mis elus vaja, Pesed nõud ära, laks dopamiini. Paned talvejalatsid talveks kappi, laks dopamini. See on nii normaalne, et seda ei märkagi, aga see tuleb kogu aeg.
    Ja meil ei tule. Teed asja ära, ahah. Nüüd peab mingit järgmist asja tegema. 0 preemiat.
    Sellest tulenevalt on ATH-l ka hea külg. Siis, kui ajad on rasked, kui on vaja ka normaalseste inimeste arust võidelda, aga nad ei suuda, hirm, kannatused, oh aeg, ma ei suuda seda taluda, siis ATHkal dopamiin jookseb, sest erutav, ja korraga ta suudab. Siis on tema see, kes otsib nappivat toitu, võitleb ja vaidleb ja tal pohh, et ohtlik. Nüüd on tal hea, nüüd võib elada. Sittadel aegadel, vallutava võõrväe, kurja koolidirektori või talumatu bossi ees on ATH-katest kasu =)

    Liked by 1 person

    • väga väga naine

      Aa, ja veel: üks mu sõber ütles, et enesediagnoosimist on liiga palju jah. Et kui inimesel on päriselt probleem, teda tuleb aidata, ja neuroerilisus on päris asi, selles ta ei kahtle. Aga kui inimesel tegelt ei ole probleemi, kui ta saab ilusti elamisega hakkama, aga kuuleb-loeb kuskilt sümptome ja on: “Oi, see klapib minuga ka, äkki mul on ka?” siis tal tõenäoliselt ei ole. Vähemalt ei tasu diagnoosida ja ravida. Sest tal ei ole ju tegelt probleemi, tal on aint elevus.

      Liked by 2 people

      • selle kohta on see suurepärane sõnastus, et “häire on siis, kui häirib. Kui ei häiri, pole häiret”.

        Liked by 9 people

      • lendav

        Ma kaldun arvama, et need lihtsalt elevuses “äkki on mul ka” inimesed üldjuhul ei viitsi hakata läbima ametlikku diagnoosisaamise kadalippu. Kui ikka tõsist häda ei ole, siis niisama huvipärast palehigis otsida psühhiaatriaegu ja võibolla ka maksta selle hüpoteesi eest tasulise arsti juures mitmeid sadu eurosid? Mõni üksik ehk, igavusest või elevusest võtab selle tee ette, aga muidu üldiselt ma ei usu hästi, et see väga oluline probleem oleks.

        Ise enda diagnoosimine selleks, et endast paremini aru saada – see on ju normaalne eneseavastamise protsess. Vahel arvatakse valesti, siis korrigeeritakse enda “diagnoose”, enamikul juhtudel on see täiesti kahjutu, ütleks isegi, et kasulik protsess. Kui just inimene ei püüa enda pandud diagnoosi alusel ennast ise kuidagi radikaalselt ravima hakata muidugi.

        Ma olen ise endal diagnoosinud autistlikud jooned (tütrel on ametlik diagnoos) ja auditiivse protsessi häired. Ametlik diagnoos ei annaks mulle midagi, aga lihtsalt teadvustamine aitab ennast paremini maailmaga sobitada. Annab julguse ka lähedastele öelda, et ma tõesti päriselt ei saagi osadest kultuurilistest nüanssidest (riietumise etikett jne) aru. Et hoolimata sellest, et mu kuulmine on täiesti korras, pole ma lapsest peale tihtipeale saanud aru, mida mulle öeldakse (aju ei pane kuuldud helidest sõnumit kokku). Annab julguse vähemalt oma väikses ringis oma pehme kõhualune üles pöörata ja oma eripärade paanilisest varjamisest loobuda.

        Liked by 2 people

        • Ma lugesin ka sellist artiklit: https://tervispluss.delfi.ee/artikkel/120298625/ma-lihtsalt-pole-suutnud-nendega-haakuda-ath-tottu-on-mariliisil-jaanud-ka-tooalaselt-olulisi-asju-tegemata

          Siin on just see, et “oi, mul on ka” samastumisest tekkis huvi ja pandi endale diagnoos ära. Tsiteerin artiklist:

          „Ma üldse ei kahtlustanud, et mul võib olla ATH,“ tõdeb Mariliis. Hetkeline äratundmine tekkis sõbranna blogipostitust lugedes, kus paljud asjad kõnelesid justkui tema enda elust.

          Mõtetes kumisemas äratundmine, võttis Mariliis ühendust oma terapeudiga, et uurida tema arvamust, kas tal võiks olla ATH. Terapeut leidis, et kui Mariliis on siiani saanud oma eluga hakkama, siis ametlikku diagnoosi pole enam vaja. „Täiskasvanuna on tekkinud eluga hakkamasaamiseks teatud strateegiad. Olen ju siiani olnud ja olen ka edaspidi funktsioneeriv inimene, kes suudab ka keerukamaid töid teha,“ tõdeb Mariliis, miks ATH kahtlus tema elu kuidagi ei muutnud. Kuna teema hakkas teda huvitama, siis sukeldus ta häirele üsna tüüpilise innukusega seda uurima.

          Kas see on kahjulik, et inimene on avastanud, et tal on ATH? Otseselt mitte. Aga sellised artiklid seovad ATH ära jälle üsna samastatava elamise ja olemisega, liikudes üsna kaugele sellest, mida räägite (ja mille all päriselt kannatate) sina ja VVN. Siis on lihtne tekkima mulje, et ah, mis ATH, tänapäeval on ju kõigil ATH. Minu jaoks liigub olukorra tõsiduse raskuskese eemale. A la “üks ATH kõik”, kuigi tegelikult on inimesi, kes selle all tõsiselt kannatavad, aga ka nüüd siis järjest rohkem ka neid, keda võiks lihtsalt iseloomustada kui unistajat, hilinejat vms iseloomuomadustega. Pannes ATH sildi külge, väheneb selle seisundi tõsisem pool. Minu jaoks vähemalt.

          Meeldib

          • lendav

            Aga miks väheneb tõsisem pool? Kui keegi ütleb, et hambaarsti juurde oleks asja, siis see võib tähendada et on väike auguke, mis ei tee isegi valu või hoopis, et on räige põletik, mis võib minna veremürgituseks. Ega siis väikse augu olemasolu võimalus ei tähenda seda, et põletikulise protsessi võimalust automaatselt alahinnatakse.

            Või silmanägemine. Kuidas see, et kellegi on -0,5 prillid, muudab uskumatuks, et kellegi võivad olla ka -12 prillid?

            Asi ei ole mitte sümptomite tugevuses, vaid selles, et üldiselt ei ole tuldudki selle peale, et neid sümptomeid võiks põhjustada neurokeemiline tasakaalutus ja/või aju arenguhäire või -eripära. Mingil põhjusel peetakse n-ö. peaga seotud asju ikka veel kehast eraldiseisvaks. Samas, kui näiteks rahuldus- ja lähedustunne, mida sa peale orgasmi tunned, ei tule mitte sellest, et sa mõtled nii, vaid see on konkreetselt orgasmi käigus vallanduv oksütotsiin. Kui sul ei ole mingil põhjusel kehalist ressurssi oksütotsiini tootmiseks, siis sa ei olegi päriselt võimeline üldse lähedustunnet tundma. Kõik, KÕIK tunded ja tegelikult absoluutselt kõik, mis inimese peas ja kehas ja hinges toimub, toimub tänu kehakemikaalidele. Serotoniini puudus tekitab kurvameelsust ja sa ei saa ennast jõuga sundida rõõmsaks (kuigi mulle on seda läbi aastakümnete oi kui palju kordi soovitatud…). Lihtsalt ei saa. Dopamiini puudus tekitab väga mitmes valdkonnas puudujääke, eelkõige enesekontrolli ja enesejuhtimise osas. Kellel rohkem, kellel vähem, inimeseti avalduvad need erinevalt. Ka näiteks kergesti vihastamine või mingisse emotsiooni “kinni jäämine” ei ole mingi muutumatu (ja mõttejõul muudetav) isikuomadus, vaid sõltub otseselt inimese dopamiini, serotoniini, adrenaliini, noradrenaliini jt neurotransmitterite tasakaalust. Selle kohta on oi kui palju uurimusi.

            Laiskust ei ole olemas. On ainult ikka veel väga vähe kaardistatud inimkeha ja alles algeline mõistmine, kuidas inimkeha toimib. Aga see valdkond on õnneks üsna jõudsas arengus.

            Mis ei tähenda, et sa pead leppima sellega, kui keegi teeb su elu raskeks sellega, et ta on juhitamatu. Sul on alati võimalus lõpetada suhtlemine pereliikmega, kes ei pane kapiuksi kinni või kroonilisest hilinejast sõbraga. Aga mõistmist võiks rohkem olla ja viha (ühiskonnas ja ajalehekommentaatorite hulgas siis) võiks küll vähem olla.

            Liked by 1 person

            • lendav

              Lisame siia juurde ka kultuurilise tausta. ATH-ga seonduvad eripärad on just sellised, mida ei ole varem peetud mitte häireks, vaid lihtsalt halbadeks kommeteks, kasvatamatuseks vms. Ja see on häbiväärne. See on miski, mida tuleb elu eest varjata. Eriti naised, aga kindlasti ka mehed ei näitagi välja, kui miski neil probleemi tekitab. Sest ühiskonna reaktsioon on tavaliselt just täpselt see: loll, laisk, lihtsalt mölakas, vähe lapsepõlves vitsa saanud. Kõike seda, mis on tegelikult neurokeemiline kõrvalekalle, tuleb maha salata, sest häbi on ju olla laisk, loll ja saamatu. Ja nii tunnebki nii (eriti veel diagnoosimata) autist kui ka ATH-kas (need on sageli kaasuvad, kusjuures), et ta on üdini valesti. Manab ette maski, et “kõik on korras”, sest muidu antakse ju peksa. Maski hoidmine on aga veel üks lisaenergiakulu…

              Olen minagi hoidnud seda maski, aastaid, kümneid. Vaatamata mu viimase aasta avameelsusele teavad mu blogilugejad mu elust ikkagi ainult valitud killukesi. Isegi pereliikmed ei tea mu madalseisude sügavust ja surmamõtete sagedust. Sest see ei ole sobilik. Võta ennast kokku. Ära uimerda, ärka üles. Pole sul midagi viga.

              Liked by 1 person

  8. lendav

    Mulle on diagnoos andud lisaks ravimitele ka palju suurema enda mõistmise. Kui ma varem üldjuhul arvasin, et tuleb lihtsalt rohkem pingutada, et normaalne olla, toime tulla, siis nüüd ma saan aru, et lihtsalt suurema jõu rakendamisest (millegi mäletamiseks, uute tööde alustuskrambist üle saamiseks, emotsioonide kontrolliks jne) ei ole minu puhul kasu. Lisaks ravimitele tuleb ka enda elu ümber korraldada. Eks ma osaliselt olin seda ju varemgi teinud, alateadlikult, aga tihti ikkagi piirdunud jõuga iseenda muuta püüdmisele. Mul on näiteks igas toas kell, sest mul tegelikult puudub ajataju, see on üks toimetulekustrateegia. Vähehaaval jõudumööda kujundan enda keskkonda lakoonilisemaks, et jõud paremini üle käiks. Ja kõige olulisem – ma olen palju vähem kuri enda vastu, kui midagi ei lähe nii, nagu peaks. Ma olin kogu oma elu elanud sisimas tundega, et ma olen totaalne läbikukkuja, mõttetu ja kasutu inimene, kes on ühiskonnale ja ka endale lihtsalt koormaks. Ja et kuna ma ei ole olnud piisavalt tubli, pole piisavalt pingutanud, siis ma ei ole väärt puhkust, rõõmu, rahulolu. Selle võimaluse peale ma varem üldse ei tulnud, et iseenda jõuga vägistamine lõpetada ja hoopis oma elukeskkonda endale toetavamaks muuta. Selle peale ma ka ei tulnud, et enda materdamine ei paranda midagi, vaid võtab jõudu veel vähemaks.

    Liked by 1 person

    • orange

      pmst ma ei saa asjade ärategemisest rahuldust. Jooksen maratoni või saan tööl midagi tehtud, what next? Seega on mind raske motiveerida. Ja nii ongi tuba kuu aega koristamata, teen siis kui on oht et keegi külla tuleb. On kûll piinlik. Ja samas tuima järjekindlusega sai isegi dokikraad omandatud aga mis hinnaga? Nii et see mis vvn kirjutas.

      Liked by 3 people

      • lendav

        Jah, see ka. Rahulolu millegi valmis saamisest on ikka väga harva, kaugeltki mitte iga päev. Meenub üks suurem projekt, mida mehega koos tegime. Kui me lõpetasime, siis ma ei suutnud isegi mingit kergendust tunda, et see läbi sai, jube väsimus oli ja ma ainult nutsin. Mees imestas, et miks? Peaks ju rõõmus olema, et valmis sai, aga ma lihtsalt ei suutnud. Ei rõõmu, ei rahulolu, mitte midagi.

        Dopamiin on tasusüsteemi osa. Tasu = rahulolu. Kui inimene teeb midagi, mis võiks olla evolutsiooniliselt kasulik (sööb, seksib, saab millegi valmis), siis ta tunneb rahulolu. Ühtlasi on dopamiin osaline motivatsioonis, teda on nimetatud ka motivatsiooni molekuliks. Rahulolu tekitab ju ka millegi rõõmus ootus – see hea ja innustunud tunne ongi motivatsioon. ATH on suurelt osalt (aga mitte ainult) dopamiini ainevahetuse häire. Dopamiini defitsiidi korral on inimene kroonilises rahulolematuses, aru saamata, miks on kogu aeg nõme olla. Ja kui miski siis suudab selle dopamiini kehas üles peksta, siis seda asja ka tehakse, sest muidu on lihtsalt õudne olla. ATH-katel on 10x suurem tõenäosus mingitesse sõltuvustesse jääda, stimulantravi vähendab selle tõenäosuse tavapopulatsiooni tasemele. Dopamiin on väga suur osaline ka prefrontaalkorteksi juhitavates täidesaatvates funktsioonides. Kui ei ole dopamiini, siis ei ole seda molekuli, mis annaks ajus edasi käsusignaali “nüüd tõuseme püsti ja hakkame nõsuid pesema”. Teadmine on, aga keha lihtsalt ei liigu. Ühtlasi vastutab seesama prefrontaalkorteks nii lühimälu (töömälu) kui ka üldse inimese igasuguse tegevuse (tööde alustamine ja lõpule viimine, ühe tegevuse juures püsimine, prioriteetide seadmine jne) ja ka emotsioonide kontrolli eest. Kui dopamiini ring on häiritud, siis tekitab kõik see raskusi, vahetevahel ületamatuid raskusi. Leban voodis, tean, et peaksin üles tõusma, tööd ja tegevused ootavad, ütlen endale: “tõuse püsti”, aga keha lebab edasi. Õudus kasvab, ma tean, et ma peaksin liigutama hakkama, aga lihtsalt ei suuda. Lõpuks hirmsa pingutusega tõusen ja teen midagi ära. Tulemus on nõrk, tehtud on vähe, mina olen aga sellest pingutusest täiesti kurnatud. Ja ei mingit rahulolu.

        Ma ei saa hästi aru sellest “õigustab ennast oma diagnoosiga” väitest. Et siis ilma ATH-ta inimesel on kohustus nõusid pesta, aga ATH-ga inimesel ei ole? Või peseb diagnoos minu eest nõud ära? Maksab mulle palka? Kuidas ATH mu elu täpselt lihtsamaks teeb? Jumala eest, kui mul oleks valida, kas olla tavaline inimene ilma igasuguse kunstiandeta ja ILMA ATH-ta, siis ma valiks kõhklemata selle igava rahuliku, aga toimetuleva inimese elu.

        Liked by 1 person

  9. Loen siit, mis Lendav, Orange ja VVN kirjutavad – ja meenutan, mida nad varem on kirjutanud – ja tuli meelde üks lugu.

    Üks sõbranna käis kunagi kõrbematkal ja pidi ühe nõlva peal äärepealt gürsa peale astuma. Viimasel hetkel märkas ja hüppas maost üle; kuna ta läks mäest alla, tuli hüpe hea suur ja ta pääses õnnelikult.

    Minu arust oli nii lahe lugu, seikluslugu heast õnnest, ja tema ei saanud jälle aru, mida seal lahedat on – ei ole põnev mälestus, on hirmus, mida parem ei tahaks mäletada.

    Paistab, et neurotüüpsel ja ATH all kannatajal on asjade ärategemisega sama vahe. Ühel on pärast ärategemist võidukas saavutusetunne ja hea olla, teisel mälestus sellest, et kole halb oli, tahaks mälust kustutada.

    Mõni ime, kui siis on ka motivatsiooni eri koguses.

    Meeldib

    • lendav

      Jah. Ma tihtipeale isegi ei looda, et peale mingi suurema asja ära tegemist oleks hea meel saavutusest. Ma loodan, et on vähemalt kergendus. Aga ka seda ei tule tihtipeale. Uus töö või kohustus vaatab vastu ja nutt tuleb peale, sest “see ei lõpegi kunagi otsa”.

      Osadest asjadest ma ikkagi tunnen rõõmu ja rahulolu. Paraku kipuvad need olema eluks täiesti mittevajalikud asjad. Ja seda rõõmu ei ole kuigi sageli. Kõrvalseisjad ei pruugi seda märgata, sest ma olen elu jooksul õppinud tegema ootuspäraseid nägusid, naeratama siis, kui seda tavaliselt tehakse jne. Mõnikord petan peaaegu et ennastki ära, rõõmus nägu on ju peas, aga miks siis sees nii tühi tunne on…?

      Meeldib

      • väga väga naine

        sama.

        Meeldib

        • Anonüümne

          Siin ka.

          Aga ma püüan siis kas muusika või mingi muu kargu abil end siiski elama saada.

          Nii ka pisikestest asjadest rõõmud tulevad.

          Vahel järgin psühholoogi nõu naeratama ja siis itsitama hakata, sest aju olevat võimalik nii petta.
          Täitsa toimib, kui selleks parajasti ressurssi on ja asi lootusetult totrana ei tundu (seeriast “mille kuradi pärast ei saa ma normaalne olla”).

          Liked by 1 person

  10. w

    Keegi võiks siia jätta Täiesti Terve Inimese blogi lingi; ma läheks huviga lugema.
    Endale lihtsalt ei tule ühtegi pähe.

    Liked by 2 people

  11. oma 50 aastat kestnud inimloomavaatluste põhjal võin summeerida, et erinevat laadi ath esineb mitte 5-8, vaid 50-80% inimestest. ei, see ei ole kole ja piinlik haigus nagu tripper, vaid kyllaltki varieeruv ajutegevuse omadus, millega enamus inimesi elatud saab ehk suudab leiutada toimetulekuviisid ja jooksvalt kohaneda. raskematel juhtudel on see tõesti tõsine haigus, I tyybi diabeediga täiesti võrreldav ja ravi annabki inimesele eluaastaid juurde. see, et inimeste põhiolemust – indiviidide varieeruvus ja selle avaldumisviisid – ajakirjanduses sedamoodi nypeldatakse, näitab kahjuks ainult seda, et inimese põhiolemuse juurde kuulub ka teatud määral tahtlikku piiratust ja pahatahtlikkust, muud ei saa sellise asjatundmatu “moehaiguse”-jutu peale öelda.

    Liked by 2 people

    • ma lugesin kunagi artiklit, kus vaadati psüühika või närvisüsteemi häirete ajalukku ja järeldati, et erineva… kiiksuga (parema sõna puudusel) inimesi näikse kogu aeg olevat olnud ühiskonnast umbes sama protsent. Nimetused muutuvad – nt tänapäeval ei kõnelda enam melanhooliast ega hüsteeriast ega sellest, et keegi on kurjast vaimust vaevatud – aga inimesi, kellel on oma peaga keeruline, on alati olemas olnud. Muutub nimetamismood ja ühiskond mõjutab ka seda, mismoodi sümptomid avalduvad. Sest ühest küljest löövad paljud need hädad välja just inimese ja ühiskonna kokkupuutekohas, ja teisest küljest vermib hädaline oma sümptomid mingil määral kultuuriliselt sobivasse vormi. Mis ometi ei tähenda, et häda ei oleks päris.

      Liked by 1 person

      • lisaks muidugi see, et konkreetses kultuuris võivad samad omadused, mis teises kultuuris oleks põlastusväärne või raskendada sobitumist, hoopis positiivse hinnangu saada. Mitmesugused šamaanihaigused või pühaku ekstaatilised elamused näiteks. Või küttkorilaste ühiskonnas teistest erinevad unemustrid (mis annavad sellise boonuse, et salgast on keegi alati ärkvel ja saab valvata).

        Liked by 1 person

  12. Anonüümne

    Ei tea, ei paista see kirjutis siin eriti taktitundelisena.

    ATH on konkreetselt ajukeemia häire, õigemini eripära, mis kindlates olukordades kujuneb häireks. Kindlad olukorrad on enamasti sotsiaalselt ja kultuuriliselt tingitud, nii näiteks vaevalt et ürgajal ATH eriti häirelisena paistis, sest puudusid nii kellad kui vabrikud kui koolikohustus.

    Jah, kindlasti annab nii seda kui ka teisi diagnoose (nagu põlvekedra paistetus) kuritarvitada, aga see ei tähenda, et peaks nüüd iga ATH diagnoosiga last või ka täiskasvanut põrnitsema: “Sa ei viitsi nõusid pesta, jah?” Tegelikult tuleks vabrikutöö-kontoritöö-ühtluskooli rütmis paika timmitud maailma muutma hakata, et kõik siia ära mahuksid ja hakkama saaksid… kui ainult maailm ise ei oleks vahepeal nii väikeseks muutunud. Liiga palju asju, liiga palju reegleid, liiga palju inimesi, liiga palju kõike.

    Liked by 3 people

    • Palun Kristallkuul rahule jätta. Igaühel on õigus oma arvamusele. See on tema blogi ja siin tema kirjutab sellest, millest tahab ja selle nurga alt, kust tahab. Lugemine ei ole kohustuslik.

      Meeldib

      • Ahsoo, et need arvamused, mis sinu omaga ei ühti, tuleks jätta välja ütlemata? Hm.

        Meeldib

        • Viisakalt võib, aga ma saan aru, et viisakus on nõrkadele, lajatame aga labidaga ja oleme õiged mehed.

          Meeldib

          • See teemalgatus reklaamiti välja kui taktitundeline. Kui välja öelda, et taktitunnet nagu ei paista, kuidas see on ebaviisakas?

            Meeldib

            • väga väga naine

              No teeeeeegelt … on sul õigus =)

              Meeldib

              • väga väga naine

                Nõus, sõnastus on oluline. Sama asja saab öelda nii leebelt kui ründavalt.

                Meeldib

            • Mina ütleksin: Paraku tundub mulle, et taktitunnet selles postituses siiski ülemäära ei leidu. Remargi korras olgu öeldud, et see on näitelause. Minuarust on Kristallkuul kirjutanud arutleva postituse, kedagi maha tegemata ja solvamata. Ja iroonia on ometi lubatud, või ei?

              Meeldib

              • väga väga naine

                Mu vastus sulle läks valesse kohta.

                Meeldib

              • Iroonia ja taktitunne on põhimõtteliselt vastandid. Ja ei, taktitunne oma blogis kirjutades pole absoluutselt kohustuslik, loomulikult on Kristalkuulil täielik õigus lajatada just nii, nagu ta lajatab, ainult et kui lubatakse taktitunnet ja seda ei ole, siis tekib kognitiivne dissonants.

                Liked by 1 person

      • Anonüümne

        Äkki on siiski mul ka õigus oma arvamusele?

        Meeldib

        • väga väga naine

          Sul on, aga kui see on blogiomaniku suhtes selgelt pahur, võiks seda väljendada nt omaenda blogis. Siin me oleme ikkagi külas.

          Meeldib

          • Anonüümne

            Milles täpsemalt seisnes pahurus?

            Et taktitunde määra osas küsimus tekkis?

            Muus osas on tegemist arvamusega, mis toetab muid eelnevalt välja öelduid.

            Või tuleks ehk blogi sisse seada, et söandaks sõna võtta?

            Kristallkuuli juures on siiski teatav diskussioon talutud, Epuni on veel tükk maad minna.

            Meeldib

            • väga väga naine

              Selles jah.
              Tegelikult pole must vist kena võõras blogis isehakanud moderaatoriks olla – aga ma tean, et mulle käiks pinda, kui minu võrgupäevikus mulle öeldaks, et pole taktitundeline, kui ma ometi olen ette öelnud, et ei taha kellelegi haiget teha või probleeme naeruvääristada vms.

              Liked by 1 person

              • Mina ka modereerisin siin. Ja just see esimene lause “pole taktitundeline” sundis. See on kuidagi lahmivalt arrogantne, kuigi igaühel on õigus oma arvamusele. Kristallkuul ise on jätkuvalt diskreetne ega pole kellelegi midagi halvasti ega taktitundetult öelnud. See on TEMA võrgupäevik, kus ta ometi võib ju öelda, mida arvab. Ja noh, külalised võiksid ju ometi mitte nii ostekoheselt turja karata. Mina olen muidugi sündinud ümber põõsa peksja, mistõttu otsene ja mahendamata väljaütlemine ei ole mulle meelejärele.

                Meeldib

              • Anonüümne

                Ma ei ole muuseas see anonüümne, kes teatava taktitunde puudumise (siis tema perception’i jaoks) välja tõi.

                Mitmed lõigud ses kirjutises on minu jaoks ilmselgelt ironiseerivad, naljaga lajatavad või siis tõepoolest teadmatusest naiivsed, mida ma siiski hästi ei usuks.

                « Aga argielus tundub nagu veidi ülekohtune, et osad saavad valida, mis kohustusi täita ja teised peavad tegema, valikut pole.

                Kadedus. Selge kadedus 🙂 »

                Siiralt, mida kadestada?

                Oma asjad tuleb ju kõigele vaatamata ära teha،

                Liked by 1 person

                • väga väga naine

                  Sul on tegelt õigus. Lissalt ma vaatasin, kuidas kommentaarium läheb suunas “ta ju ajab jama, anname talle, anname jalaga” ja see on halb suund IMO.

                  Meeldib

                  • Anonüümne

                    See on sinust kena.

                    Materdada muidugi ei maksa. Ja kirjas on mõnikord õiget tooni leida raske, eriti veel selliste tundlike teemade puhul.

                    Liked by 1 person

    • Lugesin veelkord oma postituse läbi ja jään oma sõnadele kindlaks – minu meelest ei olnud taktitundetu.

      Kindlasti ei pretendeeri see kirjutis ka taktitundelisuse musternäidiseks või mõõdupuuks, nii nagu Morgie kommentaari põhjal võiks eeldada. Võtke, kuidas soovite. Mina olen oma seisukohad välja öelnud ja vaadates selle kirjutise lugejanumbreid ning saadud vastukaja, võib öelda, et selliseid mõtteid, mis ma välja käisin, on mõelnud veel väga paljud teisedki peale minu. Kõik pole tahtnud või julgenud välja öelda. Mina otsustasin öelda.

      Päris kindlasti olen ma siinse arutelu käigus mingid asjad enda jaoks selgemaks saanud. Usun, et paljud teisedki. Vast said ATH-ga inimesed, kes tundsid, et mu mõtted neid ründasid või alavääristasid, aru sellest, miks need mõtted on tekkinud. Ja vast minuga samas paadis olijad said omakorda selgemaks, mida ATH-ga inimesed tunnevad ja mõtlevad.

      Ma nüüd selle arutelu tagajärjel kedagi blogiuksest välja ei viskaks ja vetostama ei asuks, aga kui keegi tahab mind sellepärast võlla tõmmata, siis lastagu käia. Patja nutma ei tõtta.

      Liked by 2 people

  13. lendav

    Moehaiguse kohta veel – et miks ma lõpuks arsti juurde jõudsin ja kas ATH on esile kerkinud viimaste kasvatustrendide tõttu.

    Ma kasvasin üles suuremalt osalt nõukaajal täiesti traditsiooniliste meetodite järgi. Asi läks ülekäte siis, kui ma olin 12 ja nõukaaeg ei olnud veel otsa saanud ning vabakasvatusest polnud keegi kuulnudki. Ma näen samade sümptomite (diagnostilises intervjuus oluliste) jätkuvat süvenemist sellest ajast peale. Tol ajal oli üks mu kodustest hüüdnimedest “hajameelne professor”. Ma olen arste pidi käinud sellest ajast peale. Ma olen otsinud põhjust, miks ma ei saa hakkama nende asjadega, millega ma tahan hakkama saada. Miks ma olen nii juhitamatu ja ei suuda teha neid asju, mida ma tean, et ma pean tegema ja elada seda elu, mida ma võiksin. Miks mu elu on üks suur dissonants mu aju ja keha vahel. Kui arstide juurest ei saanud abi – näiteks perearsti juures kurtes, et jõudu üldse ei ole ja meeleolu on väga halb juba väga pikka aega, öeldi ainult, et “sa oledki selline tundlikum kunstiinimene” (vere- ja muud analüüsid olid kõik täiesti korras), siis hakkasin abi otsima kõiksugustest eneseabiraamatutest ja ka esoteerikast. Ma ei leidnud sealt midagi, mis oleks päriselt aidanud. Korduvad antidepressandikuurid andsid ainult natuke ja lühiajaliselt leevendust, pisut tuimestasid, ei muud. Ja kui ma siis lõpuks üle aasta tagasi tütre utsitamisel arsti juurde sain ja selle diagnoosi ning teadmise, milles see häire seisneb ning sinna juurde ravi, see oli kogu mu täiskasvanuelu kõige suurema muutuse toonud hetk. Äkki läksid kõik killustunud pusletükid omadele kohtadele, ma hakkasin aru saama, miks ma tajun elu ja igapäeva nii ületamatult raskena. Ja see muutus, mis ravi tõi – mitte miski, absoluutselt mitte miski ei olnud enne püsivalt aidanud mul lihtsalt oma eluga hakkama saada. Ma ei saa kunagi vabaks oma ajapimedusest, ma ei saa iial hommikuinimeseks (ATH-kate hulgas on hilinenud ööpäevatsükliga inimeste hulk väga suur). Aga ma olen nüüd suuteline tegema vähemalt osaajagagi oma firmas jälle seda tööd, mida ma tahan (enne ju ei suutnud) ning tooma majapidamisse raha sisse. Ma ei ole enam täiesti ülalpeetav. Ma olen suuteline paremini kontrollima oma emotsioone, mitte ajama enam ennast ja peret hulluks sellega, kuidas ma oma kurbusesse vms tunnetesse irratsionaalselt ja juhitamatult pikaks ajaks kinni jään. Ma suudan lausa tahta elada, mitte ei otsi enam köit ja kuuske. Mul on ressurssi tunda elust mõnikordki rõõmu. Ja üle 30 aasta kestnud järjepidev tunne, et ma ei saa oma eluga hakkama, et ma olen fundamentaalselt valesti, et ma olen endale ja ühiskonnale koormaks, on taandunud.

    Ärkan ägisedes üles (ravimi mõju on ju ammu läbi), söön, võtan rohud sisse ja pool tundi hiljem tuleb varem nii haruldane olnud tunne, et ma saan selle päevaga hakkama küll. Tõusen püsti ja hakkan tegutsema. Udupeasse tuleb selgust juurde, kehasse tuleb jõudu, tahtejõud suureneb nullist ülespoole nii, et seda on lausa füüsiliselt tunda.

    Kõik on keemia, nii armastus, lähedus, tahtejõud, võime prioriteete seada, kõik. Võta üks molekul ajus vähemaks ja sa näed. Või anna seda juurde. Kuidas adrenaliin keha mõjutab, seda me teame ju vist kõik. Mingi äkilise ohuolukorra ajal meeled teravduvad tublisti, mõnel hakkavad käed värisema, jõudu tuleb juurde, väsimus kaob, vererõhk tõuseb, pulss kiireneb. Dopamiin (ja noradrenaliin ja gaba ja serotoniin ja oksütotsiin jt neurotransmitterid) toimivad samamoodi, nagu adrenaliin. Reguleerivad keha ja psüühika seisundit, võimekust, jõudu, tähelepanu teravust, ka tundeid (oksütotsiin on tuntud läheduse ja armastuse hormoon näiteks, heaolu tunde eest vastutab muuhulgas ka serotoniin, kortisool teeb hoomikul ärksaks ja melatoniin õhtul uniseks). Muuseas, ka isuliin kuulub sellesse molekulide gruppi. Keegi ei kahtle, et diabeetikul on insuliini juurde vaja, aga millegipärast on nii raske uskuda, et dopamiini puudus võiks olla üsna sarnane häire ning keha normaalseks toimimiseks ongi vaja seda juurde. Ja et see ei teki niisama, kuidagi imepäraselt mõttejõul, vaid ongi vaja füüsiliselt lisada. Ja et dopamiini puuduses inimesel reaalselt ei olegi vaimset ressurssi seada prioriteete, alustada uusi tegevusi, jätkata alustatut ja suuta kuidagigi kontrollida oma emotsioone.

    Ma mõtlen oma naaberküla mehele, kes on mudalaisk. Pole koolis käinudki, ema oli tal ka eluaegne töötu ja elatus prügimäel leitavast. Tüüp on lihtsameelne ja ei suuda teha tööd, hoida korda, midagi ei suuda. Tüüpiline jopski külapoe taga õlut kaanimas ja teistelt suitsu lunimas. Ta on täpselt see tüüp, kes oleks täna hoopis teine inimene (võibolla ikkagi pisut lihtsameelne), kui tal oleks juba lapsena olnud võimalus saada adekvaatne diagnoos ja toetus ja ravi. Ta saaks nähtavasti iseendaga ja oma eluga oluliselt paremini hakkama. Ta ei peaks nähtavasti olema riigi ülalpidamisel ja sotsiaaltöötaja ei peaks teda iga nädal kontrollima, pessu vedama, poodi vedama, tema pangakaarti hoiustama (sest muidu tüüp joob esimese päevaga raha maha) jne. Ta ei ole mitte halb inimene, vaid inimene, kes ei ole õigel hetkel saanud õiget diagnoosi, ravi, toetust. Tal lihtsalt ei ole ressurssi, mitte kunagi pole olnud ajukeemilist ressurssi üldse oma eluga toime tulla. Aga see kõik oleks võinud olla ka teisiti.

    Liked by 2 people

  14. väga väga naine

    Ärme nüüd kristallkuulile päris turja karga ja kõri rebi selle eest, et ta ei teadnud. Kui ise pole kogenud ja seda dopamiini-ainevahetuse-asja ei tea, võibki mitte mõista, see on täiesti ok.

    Meeldib

    • Anonüümne

      Inimene lugeda siiski oskab?

      Meeldib

    • väga väga naine

      See ei ole see.
      Mina nt märkan, et ta ei ole tükk aega siin enam kommentaaridele reageerinud, väga võimalik, et ta lihtsalt ei loe neid – ja muide, ma ka ei loeks, kuni keegi usaldusväärne pole üle kontrollinud, et võib, ei öelda halvasti.
      RSD on tegelikult üks ATH tugevaid jooni ja äkki ongi ta kade ses mõttes põhjusega, et miks neil on diagnoos ja ravi, aga mina pean ise hakkama saama?
      Vbla ma projekteerin oma tundeid talle ja tal lihtsalt ei ole aega.
      Aga vbla mitte.

      Meeldib

      • Ma kiirelt torkan vahele, et ma jõudumööda loen, aga mul ei ole olnud aega vastata. Ma teen seda alles esmaspäeval.

        Ja see, kui keegi mind tahtlikult solvata või torgata tahab, mind väga õnneks ei kõiguta. Erinevalt neist, keda ma päriselt ei tahtnud solvata, aga kes sellest hoolimata ikkagi solvuside. Kes solvuda tahab, leiab nagunii alatl põhjuse.

        Liked by 1 person

        • lendav

          Ma mõtlesin, et ma jään nüüd vakka, aga ma ei saa, ühe selgitava kommetaari tahan ikka jätta. Et miks ma ärritusin. Selle taga on puhas hirm, et mõistmatus on liiga laialt levinud. Et samamoodi “see on ju tavaline elu, milleks talle diagnoos ja ravimid” võib arvata ka mõni otsustusõigusega ametnik ja ma jään ainukesest umbes 35 aastat järjepanu otsitud ja lõpuks ometi leitud töötavast ravist ilma. Sellel ärritusel ja ahastusel on põhjaks all kõik need korrad, kui alustuseks 20 aastat tagasi mu depressiooniravi kohta korduvalt arvati, et ära jumala pärast neid mürgitablette võta. Või kui uudistes ravimiameti ametnik teatab, et ATH ravimeid kirjutatakse liiga palju välja. Või kui perearst ei saanud mu retsepti pikendada, sest programm ei lubanud, väites “liiga palju retsepte aasta jooksul”, kuigi tegelikult oli kõik lubatud piirides. Neid ravimeid ei ole üldse lihtne kätte saada, retsepti väljaostmise aeg on 2 nädalat ja kirjutatakse max 2 retsepti kokku max kuu aja ravimitega. Oma igapäevase ravimi kätte saamine tähendab seega pidevat võimlemist, rääkimata sellest, et neid rohtusid ei ole igas apteegis saada. Iga vihje sellele, et mul on liiga hästi, ebaõiglaselt hästi (st anname mõista, et võiks teha elu õiglasemaks ja võtta mult diagnoosid ja ravid tagasi), paneb mind Reageerima. Mõnikord ülereageerima.

          Andke andeks, ma olen ka ainult inimene. Inimene, kes on lapsest peale tundnud, et on fundamentaalselt valesti kokku pandud. Lumemöldrite raamatu Trebla, kes ise ei saanud ka aru, kes ta on ja miks ta selline on.

          Liked by 3 people

  15. Ma mõtlen veel asjale, mida ma neis kommentaariumides mitu korda loen – mitu korda on üks või teine öelnud, et “ma olen kade”, “miks neil on oma eripära kohta diagnoos võtta, aga mul ei ole”.
    Et pole ju üldse välistatud, et teistel on ka potentsiaalne diagnoos. Üks asi see, et neil ATH-katel, kes on diagnoosi saanud, on reeglina tulnud õudne kadalipp läbida, et see kätte saada, eriti naistel, kelle häired häirivad erineva sotsialiseerimise tõttu neid ennast rohkem kui teisi. Nii et loogiline, et kuskil on see hulk, kes pole selleni jõudnud ja selle peale isegi tulnud. Kõik need, kes on diagnoosi saanud, kirjeldavad samamoodi, kuidas nad aastate viisi isegi ei tulnud selle peale ja sõimasid ennast laisaks jne.
    Aga teiseks on ju ka hulk muid haigusi, mis hakkamasaamise tööriistu rikuvad ja aju-udu tekitavad. Diagnoosimata borelioos või pikk covid vms.

    Minu arust võikski kõik enda vastu suuremat lahkust lubada ja mitte häbeneda eluhäkke, mis neil toimetuleku kergemaks teevad, ja ennast vähem sõimata. Ning mul on ka suur usk, et tegelikult tehaksegi maailmas liiga palju tööd, sest töö hulgas on nii palju mõttetust, osalt selle nurga alt, millest räägib David Graeber (“Bullshit jobs”), aga osalt ka siis, kui juhtimine on vilets ja inimestelt nõutakse tagumikutunde, mis neid kurnavad ja isegi ettevõttele kasu ei too.

    Ja see, et tundub, et justkui igaühel oleks nüüd mingi häire – see mulje jääb blogosfääri teatud kitsas nurgas. See ei ole ühiskonna läbilõige. See on valik inimesi, kel on mingil põhjusel üles keskmise vajadus enda üle reflekteerida. Tundub usutav, et see vajadus tekib pigem neil, kes tajuvad oma elus mingeid komistuskive, kui neil, kellel kõik ladusalt jookseb.

    Liked by 6 people

  16. Maarjal oli üks viimatisi kommentaare mumst väga informatiivne, tema loal jagan siia ka.

    28/28

    Meeldib

  17. Mind väga huvitaks, kas Kristallkuuli postituses kirjeldatud arvamus on ka mingis osas muutunud ja ATH mõistmine suurenenud pärast kõikide nende kommentaaride lugemist. Või pigem mitte?

    Liked by 2 people

  18. Lisan oma mõtted, mis sellest postitusest ja kommentaariumist inspireeritult kirja said pandud. Selgelt liiga palju teksti, sorri. https://maarjablogi.com/2024/06/16/motlemisest-ja-moistmisest/

    Liked by 1 person

Trackbacks

  1. mõtlemisest ja mõistmisest – maarja blogi
  2. minu blogi kodukord – maarja blogi

Kommi