Päev 17

Niisiis – Tenerifest veel veidike. Luban, et liiga pikalt ei jaura. Indigoaalane avas väga põhjaliku sissevaate sellest, kuidas on Tenerifel puhkusreisil käia. Minu kogemus kirjeldab hoopis seda, kuidas oli Tenerifel korraks elada.

Meie seekordse reisi eesmärk oli välja selgitada, kuivõrd sobib meile ümberlokaliseerumine selleks, et jätkata muus osas argieluga, kuid elada samal ajal kusagil palju meeldivamas kliimas kui Eesti kliima. Kas töö saab ikka tehtud? Kas kõik tegevused on teostatavad nii minul kui Erkil? Kas jagub piisavalt sisemist motivatsiooni, et hoida pool päeva fookust tööl, samal ajal kui kogu ümbritsev elu on keskendunud täielikult puhkuse veetmisele?

Kuna meile inimesed väga ei meeldi, siis vajasime ümbrust, kus oleks piisavalt rahulik. Eestis elame küll pealinnas, seega pole melu meile võõras, aga kuna armastame ka väga loodust, siis Tenerifel tahtsime kolida pigem kuhugi kohalikku Elvasse. Kus kogu aeg keegi seljas ei saali ja pole siblimist. Linnades tavaliselt keegi kogu aeg läheb kuhugi ja ausalt öeldes mõjub see mulle väsitavalt. Nii et meie jaoks olid suuremad linnad välistatud. Kui Los Gigantest iseloomustati internetis sõnadega “sealt ei alga ühtegi ekskursiooni”, “mingit ööelu pole”, “mõttetu koht”, siis see kõlas muusikana meie kõrvadele 😀

Seepärast sihtisimegi Los Gigantest. Mingi elu ikka toimus. Oli baare, pubisid, restorane ja vahepeal keegi kusagil esines, nii et oli üle küla kuulda. Aga ööklubi me küll ei märganud ja üle linna ei kõlanud tümakat. Ekskursioone sealt vist tõesti ei alanud. Oli ainult meie Flipper Uno, kuhu tassiti rahvast aeg-ajalt ka suurte bussidega. Ju siis teistest kuurortidest vms. Samuti on Los Gigantes merele hästi lähedal. Kaljude veerel kulgev linnake ei anna suurt ja avarat vaadet ookeanile, kuid sellel on omad plussid. Sa tunned, et oled üks osa sellest ookeanist ja selle lähedusest. Ja sa ei pea kannatama kaja, mis suurtes kaljukaussides tavaliselt tekib. Los Gigantesest ega sellest vahetust lähedusest ei jookse läbi suurt maanteed, mis tekitab müra. Meie kodu oli kohe kesklinna kõrval, aga mitte otse südames. Südalinna oli umbes 300 m. See oli just piisav maa, et summutada ära igasugune müra, kuid mitte takistada mõnusat liikumist ja ei pidanud tundma end isoleerituna.

Kindlasti ei soovinud me ka peatuda hotellis, sest hotellis on tahes-tahtmata palju inimesi ja saalimist. Kell kukub, siis lähevad kõik hommikust sööma. Kes õigeks ajaks ei jõua, jääb ilma. Hotellides on ka suhteliselt palju kolistamist. Toad on väikesed ja koristaja tulekuks peaks üldse toast ära minema. Kuna meil oli vaja ruumi, kus muuhulgas ka tööd teha, siis see poleks sobinud. Ja üldse, kui kaks nädalat kusagil elada ja viibida rohkem kui öösel magamiseks, peaks seal olema avarust ja õhku. Et saaks end mõnusalt tunda. Hotellidel ei ole ka enamasti suuri terrasse. On väiksed rõdud. Aga see poleks olnud see, mida me tahame. Nii et kindlasti pidi olema korter ja kindlasti mõnusa merevaatega. Korter sai lõpuks lausa 2 magamistoaga. Natuke liigagi suur, aga mis siis. Kõik muu klappis.

Ringi võib ju liikuda bussi või muu ühistranspordiga, aga et olla oma käimistes vaba ja nautida suuremat mugavust, otsustasime rendiauto kasuks. Nii sai sõita kuhu iganes ilma graafikutega tutvumata ja mõtlemata, kas ja millal on riigipüha ja bussid ei liigu nii nagu tahaks (selle aja jooksul oli kaks riigipüha) ning käia ka näiteks toidupoes, ostes sealt sellise koorma asju, mida käe otsas tassida olnuks igavene jama. Muidugi on liiklus seal esiti harjumatu, aga Erkil on nii pikk sõidustaaž, et teda sealsed teed ei hirmutanud. Mitte kuskil ei jäänud käimata. Teide juurde sõites oli küll üks huvitav situatsioon. Nimelt see hetk, kui me sõitsime pilve sees. Meil siin Eestis on mõnikord udu, aga seal on pilved. Pilve sees oli nähtavus peaaegu olematu. Kiirust pidi kõvasti maha võtma, sest seda kitsast teed armastavad kasutada ka jalgratturid. Kõige ärevam moment oli aga ristmikul. Anna teed märk ütleb, et tuleb teed anda. Aga kui sa ei NÄE, kas keegi kusagilt tuleb või ei, siis on raske teed anda… Võtsime südame rindu ja panime üle. Läks õnneks.

Ka meil oli vaja korraks kaaluda ühistransporti, sest matka alguspaigas ei olnud piisavalt parkimiskohti, aga kuna bussiajad õiget pilti ette ei andnud, siis jäi see ära. Nii et minu meelest ka Tenerifel ühsitransport liiga hästi ei funka. Infot leida keeruline ja kui leiad, ei pruugi see tõelegi vastata. Bussiga sõitmine jäi meil proovimata. Samas mingid inimesed seisid bussipeatuses ja busse ka nägime. Ju mingil omal viisil ta ikkagi toimib.

Auto puhul on üks suur miinus see, et auto tuleb ka kuhugi parkida. Tenerifel ei ole väga häid parkimisvõimalusi, sest autosid on hirmus palju ja kuhu iganes sa lähed, võid kindel olla, et kõik teised on kohale jõudnud tükk aega enne sind ja pole üldse imelik, et tiirutad parkimiskohti otsides mööda tänavaid tükk aega. Näiteks sealsamas Puerta de la Cruzis, kus Indigoaalane käis, oli täielik karauul sellega. Meie korteri juurde kuulus aga majaaluses kinnises garaažis oma parkimiskoht, mistõttu igapäevane elu oli selle võrra lihtsam. Maja ees iga kord parkimiskohta leida olnuks suur peavalu.

Bensiin maksis 1,269 eurot liitri eest. Täielik paradiis ju. Miks Kanaari saartel kütus nii odav on, ma ei teagi.

Auto rentimine oli hästi lihtne ja sujuv. Kui Itaalias pidi andma krediitkaardi andmed, kust võeti mingid sajad ka deposiiti, siis Tenerifel ei huvitanud krediitkaart kedagi. Maksid oma summa ära, läksid võtsid auto ja paarutasid minema. Kusjuures auto oli uus ja supermugav. Kui läksid autot ära andma, siis parkisid, ulatasid võtmed üle ja kogu muusika. Keegi ei tulnud isegi vaatama, kuivõrd sa auto ära oled retsinud või ega sa tühjade rehvidega kohale sõitnud. Kindlustusega ka ei kotitud. Kõik oluline kuulus nullvastutusega kindlustuse sisse. Kes tahtis, sai meelerahuks võtta veel lisakindlustuse, mis kattis nipet-näpet asju, mis üldkindlustusse ei kuulnud (veljed, rehvid jms), aga seegi maksis vaid 2 eurot ööpäevas. Seega ei mingit turisti käteväänamist.

Toidupoode on seal kahte sorti. Ühed on väikesed hädaabipoed, kus hinnad on kallid, sest need on ilmselt suunatud turistidele. Seal suurt toidušopingut teha ei ole mõtet. Näiteks Milka tooted (küpsised, šokolaadid) olid seal ligi 4 eurot. Isegi veini ei saanud sealt hea hinnaga. Aga suured toidupoed nagu Lidl ja Mercadona olid väga head ja nagu ma juba ka märkinud olen, siis minu meelest nõksa soodsamate hindadega kui Eesti sama taseme toidupoed. Nälga ei jää mitte mingil juhul.

Üldine olek tundus olevat hoopis laadnam ja pingevabam kui Eestis. Välisele pannakse kindlasti vähem rõhku. See tuleb näiteks restoraninduses selgelt välja. Eestis on kõik söögikohad detailselt läbimõeldud sisekujundusega. Sisustus peab olema tipptasemel, sest muidu ilmselt inimesed ei tule. Tenerifel oli väga palju lihtsust, hoopis vähem peenutsemist. Leidus ka mõni valgete linadega restoran, aga hoopis rohkem oli hästi pretensioonitu sisustusega kohti. Kus söök samas ei jäänud peenetele Eesti restoranidele kvaliteedis alla. See võib kas meeldida või mitte meeldida. Mõni tahabki tunda, et ma käisin restoranis, seal oli kõik uhke ja peen, kaasa arvatud ma ise. Aga mõni tahab vabadust käia lihtsas riietuses, plätudega. Valgete linadega restorani nii minna ei sobi, lihtsasse restorani aga küll.

Meie tahtsime süüa võimalikult palju mereande. Kaheksajalga oli seal oluliselt vähem kui ma ootasin ja see oli kallis. Aga kõik muu oli üsna taskukohane, kuid mis veelgi olulisem – hästi värske ja maitsev. Krevetid ei ole seal mingi luksustoit nagu meil siin. Neid pakutakse ka üsna suremõõdulisi. Kuldmerikoger (dorada) oli megamaitsev ja seda võinuks süüa rohkemgi. Kohalikud kalurid käivad igal varahommikul merel ja varustavad kohalikke restorane. Kuna pakkumine on nii suur, siis on ka hinnad soodsad ja kala muidugi ka väga värske. Imeline!

Ühes meie külastatud kohalikele suunatud restoranis oli majavein vist selline poolkohustuslik jook. Küsiti, kas valget või punast ja kui suurt lähkrit tahame. Peene veinikaardiga ei lehvitatud. Liiter maksis 10 eurot ja vein ei olnud sugugi halb. Aga üldiselt oli restoranis tavalise keskmise veini hind umbes 18 eurot pudel. Soovijaile leidus ka kallimaid alternatiive.

Loodusest olen ma juba oma postituste vältel ka kirjutanud ja see tõesti lõi mind heas mõttes oma mitmekesisusega pahviks. Tenerifel on NII PALJU vaadata ja käia. Saar tundus hullult suur, kuigi tegelikult on väiksem kui Saaremaa. Kuna ühest otsast teise liikumine võtab suhteliselt palju aega, siis on saare ühes konkreetses otsas paiknedes kogu saare avastamine raskendatud. Et kõik saaks läbi avastatud, tuleks meie hinnangul kolida paariks päevaks saare teise otsa. Järgmisel aastal kindlasti nii teemegi. Juba ilm erineb saarte erinevates paikades palju. Kui allpool pilvi on hall, tuleb lihtsalt pilvedest ülespoole sõita ja päikest nautida. Samuti võib pilv ära varjutada terve ühe kindla rannikuala. Siis tuleb istuda autosse ja sõita selles suunas, kus on näha päikselist rannikut. Oledki päikese käes, uju ookeanis ja naudi elu.

Jalgsi kõndimiseks võiks olla enam vähem normaalses füüsilises vormis. Sest isegi linnatänavad on nii järsud, et paneb kõndija füüsise proovile. Kui kõndida tuleb veel päiksepaistes, siis seda enam. Meile kõndimine meeldib. Seega ei olnud mõtteski kõikjal autoga käia. Meie korteriomanik soovitas meile restorane kõrvalasulas (Puerta de la Santiago) ja ütles, et kõik soovitatud on kahjuks autosõidu kaugusel, aga ei käinud me üheski neist autoga. Ikka jala. Sest väike jalutuskäik nii enne kui pärast suurt söömaaega tuleb ju ainult kasuks.

Ühesõnaga, ma armusin täielikult Tenerifesse ja ma ei tea, kas ma suudangi ühtegi teist Kanaari saart lähiaastatel avastama minna. Tenerife pidigi olema kõige mitmekesisem. Muidugi on lend sinna veidi tüütu, kuna võtab nii palju aega, aga sellepärast tasubki minna pikemaks kui nädal. Nädalast jääks mul kindlasti väheks. Pigem tahaks seal olla lausa mitu kuud!

14 kommentaari

  1. Anonüümne

    Olen sinuga 100% nõus, minu muljed on täpselt samad, v.a et bussisõit on täiesti tehtav, eriti kui lähed algpeatusest peale. Bussijuhid on väga hoolikad ja kõik võetakse peale, ka need, kes hilinevad 🙂 Seetõttu hilinevad ka bussid tihti vahepeatusestes.

    Meeldib

    • See on ülisuur asi, kui bussijuhid on hoolivad. Näiteks Itaalias, kui üritasid piletit vales kohas osta, saadeti konkreetselt kukele ja jäeti maha 😀 Tenerifel just neis strateegilistes kohtades, kus autoga raske liikuda ja parkimiskohti vähe (Masca juures) pidi olema ka see mure, et bussiga soovivad sõita väga paljud ja kõik ei pruugi ära mahtuda. Siis on bussijuhi vastutulek väga oluline, et pakiks bussi maksimaalselt palju soovijaid, keda vähegi bussike üles suudab tassida.

      Meeldib

  2. Anonüümne

    Mulle ka kokkuvõttes väga meeldis. Ja ei välistaks, et teeks sinna talvekontori 🙂
    Btw, üks mu reisikaaslane käis seal samas Giganteses laevatuuril ja kuna oli riigipüha, siis pidi 4 tundi järgmise bussi jaoks parajaks tegema. Õnneks avastas inglise proua poolt hallatav baari, kus teda siis emalikult kostitati ja poputati 🙂
    Nii et maailm/Tenerife on väike 🙂

    Liked by 1 person

    • Anonüümne

      Indigoaalane olen. WP rõõmud 🙂

      Meeldib

    • Veeta 4 tundi Los Giganteses ilma seal elamata on….väljakutset pakkuv 😀 Seal on küll väike rand (ja kui reisikaaslane käis laevareisil, siis olid ujumisriided vast kaasas), aga see on nii väike ja kitsas ja pool sellest oli üldsegi kinni. Nii et baar ranna asemel oli ilmselt parim valik.

      Sa ei maininud, kas te Loropargis ka ikka käisite? 😀 Meil sai see Loropark mõnusaks käibenaljaks, et kuna jäi käimata, siis peab ilmtingimata tagasi minema. Meie Loro piirdus teie linnas mere ääres jalutamisega – nautisime seal lopsakat loodust, palmi all siblivaid kirevaid kukkesid ja puude vahel lendavaid rohelisi papagoisid.

      Meeldib

      • Ma sain hakkama – nelja tunnuiga Los Giganteses seal elamata :-). Märksõnad nunnu sadamabaar ja hea roosa vein…

        Meeldib

      • Ma pidasin end Loro jaoks liiga vanaks 🙂 Ja tegelikult polnud aega ka. Järgmine kord 🙂

        Meeldib

  3. Hispaanias elavad teavad ehk paremini, aga mu Tenerifel sageli viibivad itaallased väidavad, et seal on kõik nii odav, sest riik subsideerib kõike. Ilma riigipoolse toeta oleks seal räigelt kallis, sest need saarekesed asuvad Hispaaniast väga kaugel ja kaupade transport on väga kallis.

    Meeldib

    • Täiesti loogiline selgitus. Igatahes tuleb sellest turistina maksimum võtta :)))

      Meeldib

  4. Mulle ka väga meeldis Tenerife, muidiugi lisab väärtiust see, et üks sõbranna on seal juba aastaid talvitunud. Just nädalavahetusel imusid kuskil välja mehe Tenerfiel tehtud joonistused (ta on kunstnik) – issand, kus hakaksin kohe sinna igatsema. Mul on autorendiga samad kogemused, chill ja pingevaba, me lihtsalt jätsime tagasi viies võtme postkasti, sest aeg oli hiline. Ka ühistransport toimis mumeelest ja lisaks veel taksod – neid oli igal pool ja normaalse hinnaga. Ma ei mäleta, millal oleksin tänaval taksot peatanud muidu, kui Tenerifel. Ah, tahaks khe sinnakanti. Või mõnele muule Kanaari saarele :-).

    Meeldib

    • Taksosid nägi Los Giganteses pigem vähe. Suures linnas kindlasti oleks neid rohkem olnud. Aga ka Los Giganteses oli kusagil posti küljes hinnakiri olemas. Et kui tahad sõita taksoga punkti x, siis palju maksab (sh edasi-tagasi, et taksojuht ootab, kuni sa paigas paar tundi oma asju ajad). Tõesti ei olnud midagi katastroofilist. Itaalias Amalfi rannikul tuleks samasuguste marsruutide eest maksmiseks maha müüa mõlemad neerud ja ikka jääks veel puudu.

      Liked by 1 person

  5. Väga inimsõbralikud on kõik need Kanaarid. Lisaks Serverisirvija eelpoolöeldule võib olla, et neid doteeritakse ka mingiist EU kõige äärepoolsemate alade programmist ja seepärast saavadki hinnad head hoida.

    Meeldib

  6. Bianka

    Mina käisin novembris Tenerifel puhkamas just selle mõttega, et vaadata, kas ma tahaks/suudaks seal kliimapagulasena mingi 4 kõige masendavamat Eesti kliima kuud elada. Nädalase sealviibimise vastus oli-EI. Kuigi seal oleks mul abiliseks elukoha otsingul mu hea kunagine kolleeg Maarika, siis ikkagi, mis ma seal kõik need õhtud teeks. Võõras rahvas, võõras elustiil. Aga nädal sealviibimist oli väga armas. Olime Los Americanase ranna hotellis, kus oli isegi liivarand, kuigi halli liivaga. Bassein oli suur ja ei pidanud hommikul kohe kohta broneerima tormama, meri samuti 300 meetri kaugusel ja mõnus, soe ja rahulik. Välja arvatud viimasel õhtul, kui laine oli nii äge, et paiskas tonni vett mulle pähe, kui ei suutnud laine murdumise kohast piisavalt kiiresti kaduda.

    Aga kõigile puhkajatele soovitaks Tenerife ekskursiooni Maarikaga. https://kanaaridelmaarikaga.com/
    Kuigi minu arust Tenerife pole midagi muud, kui üks laavamägi, siis Maarika rääkis kogu reisi ajal ära nii Tenerife ajaloo, põlisrahvaste eluloo, hispaanlaste vallutuste loo ja tänapäeva elu, nii maksude, hariduse kui kõige muu elu kohta. Jah, seda võiks ju ka ise googeldada, aga tema kui 20 aastat seal elanud inimene, teab seda täpselt ja rääkis selle väga selgeks.

    Tõesti, “turistilõkude” Supermarketites on hinnad 3 korda kõrgemad, kui Supermercados, aga seda kaupluseketti kohtab vaid elurajoonides, mitte hotellide rajoonis.

    Kui ma siiski tahaksin oma talvemasenduse aja Kanaaridel mööda saata, siis Gran Canaria, kus ma 2 korda olen käinud, meeldiks mulle rohkem, kui Tenerife. Aga seal elamine oleks ka ilmselt kallim

    Meeldib

    • Meil seal oma kandis hakkasid silma mõned toredad sakslastest prouad, kes veetsid koos aega. Me nägime neid küll ainult restoranis söömas, aga ju nad ka keset päeva endile tegevust leiavad. Sinul on tütar ja tütretütar Eestis ja küllap soovid nendele lähedal olla, nii et Eestis olemine tundub parem. Ega ma ka hetkel pikaks ära kolida ei sooviks, sest minul ema ja mu mehel isa on siin, ei tahaks neist pikaks kaugele minna. Kunagi tulevikus aga võib-olla küll. Minu jaoks on kliima päris suur faktor ja ma otseselt võõrast kultuuri ja kombeid ei pelga, varemgi väljamaal elatud 🙂

      Gran Canarial mina ise käinud pole, aga eelistus paistab olevat maitse asi. Just nädalavahetusel rääkisin sõbraga, kes on mõlemal saarel käinud ja ütles, et tema eelistaks just Tenerifet. Kusjuures lendamine on küll praegu Tenerifele kallim kui Gran Canariale. Kohapealse elamise osas jällegi mul info puudub.

      Meeldib

Kommi