Depressioonist

Kuulge, see on tõsine teema. Lugesin Malluka postitust ja Rentsi oma ka. Ma ei hakka kuskil kommentaaridega ummistama, vaid mõtisklen enda blogis ja räägin enda kogemusest.

Ma olin 22 aastat vana, kui ma endale psühholoogi juurde aja panin. Ma ei teadnud, mis mul täpselt viga on, aga juba 2 aastat olin õnnetu olnud. Alati seltskondlik, rõõmsameelne ja suhtlemisaldis, tundsin järsku, et ma ei taha enam bussiga kesklinna sõita, sest bussis on inimesed. Ma tahtsin kõndida jala, sest siis ma ei pea inimesi enda läheduses taluma. Kas pole mitte ebaratsionaalne mõtlemine? Ja just täpselt nii selle depressiooniga ongi, et sind valdab ebaratsionaalne mõtlemine, mida sa ise enam oma jõududega juhtida ei suuda.

Panin aja ja läksin kohale. Psühholoog oli Tartu Ülikooli Kliinikumis, mis tähendas seda, et ma pidin minema Raja tänavale. Kes on tartlane, see teab, et Raja tänavale minekust ei ole küll mõistlik kõva häälega kuskil rääkida, sind peetaks mingiks hullumeelseks. Ehk et on suur töö end üldse kokku võtta ja vabatahtlikult Raja tänavale aeg kinni panna. Seda lõpuks teinud, mäletan oma esimesest seansist nii palju, et rääkisin, lasin pisaratel voolata ja ütlesin, et olen õnnetu ning tunnen ennast kogu aeg mittepiisavana. Olen kole, olen rumal, olen mõttetu, kõik teised on minust paremad, kõigil teistel on ju mees, aga minu suhted saavad kogu aeg otsa ja minu asemel valitakse alati keegi teine. Umbes sellist juttu ma seal rääkisin. Psühholoog kuulas mu rahulikult ära ja üritas minu juttu kokku võtta: “Sa käid ülikoolis ja õpid eriala, millest oled keskkoolist saati unistanud. Sul on olemas hea töökoht. Sa oled ilus ja terve. Sul on palju sõpru. Aga sa oled õnnetu?” Tähendab, mulle jäi mulje, et ta ei saanud minust aru, ei mõistnud mind. Tundsin sellist võnget, nagu ma hädaldaks ilmaaegu. Teate, kui valus seda kuulda oli? Mina lihtsalt ei suutnud nii mõelda, ma ei suutnud ennast näha sellise pilguga, nagu tema mind kirjeldas. Ma tulin abi otsima, sest ma olin õnnetu ja ei osanud oma emotsioonidega toime tulla, aga mulle visatakse vastu, et misasja sa virised, sul pole elul sittagi häda?! See ei ole suhtumine, millega üht depressioonis inimest kostitama peaks. See teeb asja veel hullemaks, sest lisaks niigi kehvale enesetundele ja tujule öeldakse sulle veel näkku, et sul pole mitte mingit õigust viriseda ja sa oled veel suurem sitavares, kui sa arvata oskasid, sest sa ei suuda oma kurbusest üle saada.

Õnneks oli see ainult esimene emotsioon ja loomulikult oli psühholoog valmis kõigeks, et mind aidata. Ta arvas, et antidepressante mul vaja pole ja me peaksime alustama kognitiivsest teraapiast. See tähendas seda, et ta selgitas mulle ära mehhanismid, mille põhjal emotsioonid tekivad ja kuidas minu käes on juhthoob oma emotsioonide mõtete abil juhtimiseks. See kõik oli väga ratsionaalne ja selge, aga sain juba mõne nädalaga aru, et minus puudus sisemine jõud ratsionaalselt mõeldes enda probleemidest üle saada. Minus ei olnud motivatsiooni sellega tegeleda, ma olin nagu tühjaks pigistatud sidrun ja ma tahtsin lihtsalt, et keegi teeks mulle ühe süsti ja mu olemine muutuks paremaks. Minu psühholoog (kellel oli ka psühhiaatri haridus) sai minust suurepäraselt aru, ta uskus mind ja ta aitas mind. Ta kirjutas mulle rohud välja ja ma hakkasin neid võtma.

Juba paar nädalat pärast rohtudega alustamist ma tundsin, kuidas ma oskan maailma hoopis teise pilguga näha. Nagu päikseprillid oleks eest võetud! Ma ei arvanud enam kõigest kõige hullemat, minu sundmõtted olid kadunud. Mul oli võime asju ratsionaalse pilguga vaadata, enam ei varjutanud minu mõtteid must loor. Ma sain jälle normaalselt elada. Normaalselt selles mõttes, et võrreldes varasemaga. Oleks vale arvata, et ma käisn edaspidi ringi, suu kõrvuni, ja jutlustasin kõigile suurest vabanemisest. Oh ei. Aga mul oli jälle võimalik kuidagi olla ja igapäevaste asjadega tegeleda. Ma käisn teraapias Tallinnas edasi, sest olin vahepeal püsivalt elukohta vahetanud ning olin kirjavahetuses Tartu psühholoogiga, kes tahtis teada, kuidas mul läheb. Samuti pidin temale teada andma, mil olin valmis rohtude võtmise lõpetama, sest see soov ja valmisolek pidi tulema minu seest. Selleks valmisolekuks kulus rohkem kui aasta.

Ei maksa arvata, et antidepressandid on mingi taevamanna ja Jumala kingitus inimkonnale. Neil rohtudel olid minu elule siiski ka kõrvalmõjud. Alustame kas või sellest, et ma võtsin mingi 10 kg juurde. Võtsin kaalus juurde, sest mind lihtsalt ei huvitanud mu kehakaal. Paisusin jah suuremaks, so what? Mul oli hea olla, mind ei morjendanud mu keha niivõrd. Teiseks kõrvalmõjuks oli üleüldine vastutustunde langus. Ma töötasin ajakirjanikuna ja mul olid igal nädalal tähtajad, millest kinni pidada. Pean ennast väga kohusetundlikuks inimeseks, aga ravi kestel ma tegin selles osas suuri järeleandmisi. Ma teadsin, et lood tuleb esitada neljapäeval, sest esmaspäeval läksime trükki. Aga esines olukordi, kui mul oli esmaspäeva hommikuks alles intervjuu kokku lepitud. Praegu on mul sellele mõeldagi nii piinlik, et tahaks oma vanale ülemusele mingi ämbritäie assortiikomme saata. Ta kannatas mu ära ja ei öelnud mulle kunagi midagi halvasti, kuigi ta isegi ei teadnud, milles asi oli. Aga minul on piinlik ja see tunne närib mind tegelikult siiani. Tol hetkel ei närinud. Elu oli tore, see voolas omasoodu ja ma olin enamasti üsna rahulolev. Sundmõtted ega kohustused ei häirinud mind. Nii et kõrvalmõjusid esines, aga positiivse mõjuga võrreldes oli see tühiasi. See tasus ära.

Olgugi et need kõrvalmõjud oleksid võinud mulle palju kurja teha, sain kuidagi hakkama ja seljatasin lõpuks ka depressiooni. Töö endaga pidi loomulikult jätkuma ja tegelikult kulus mul endaga rahu tegemisele ja enda armastama hakkamisele veel neli aastat. See sisaldas vestlusi oma esimese armastusega, kes oli mulle aastate jooksul nii palju haiget teinud, paari raamatu lugemist ning kamaluga kogemusi ja inimesi, kes mu ellu tulid ja mind igas mõttes kuidagi koolitasid. Kõik need kogemused tuli enda sees läbi töötada ja tuli korralikult analüüsida, miks mingi kogemus mulle elus vajalik oli. See ei ole kaugelt lihtne, see nõuab tohutult aega. Aga ma tegin seda ja ma jõudsin siia, kus ma täna olen – üsna okei inimene, endaga üsna rahul.

On väga oluline, et depressioonis inimesi mutta ei tambitaks ja nende tundeid ei naeruvääristataks. Nad on haiged ja see haigus pole miski, mille üle irvitada. Olen kuskilt kuulnud või lugenud, et eestlase viga on see, et silmale nähtamatut haigust justkui ei peetagi haiguseks, see on mingi uinamuina. Haav on silmale nähtav ja järelikult tõsiseltvõetav. Vähk on midagi, mis on inimese sees ja seda ei näe, aga analüüsid näitajatega on füüsilisel paberil, nähtaval. Järelikult samuti tõsiseltvõetav. Katsu sa depressiooni sümptomeid paberile saada! Kui ei saa, järelikult oled mingi sitavares, kes lihtsalt tühja vingub, selle asemel et jalad tagumiku alt välja lüüa ja enda elu korda seada, kas nii? See on väga piiratud arusaam ja see on väga ohtlik. Inimene ei ole oma haiguses ise süüdi ja see võib tabada igaüht. Me ei tea, mis täpselt depressiooni tekitab, aga minu arvates oleks viimane aeg aru saada, et see on PÄRIS HAIGUS ja selleks, et terveks saada, peab seda haigust ravima. Kellegi naeru- ja alavääristamine siin kahjuks ei aita.

Malluka ees jälle müts maha, et ta nii kena vastuse enda lugejale kirjutanud on. Ja selle tähtsa teema üldse käsitlemisele on võtnud.

11 kommentaari

  1. Unustasin veel lisada, et “mine arsti juurde” on asjakohane soovitus, kuid sageli tekivad selle nõuande teostamisel tõrked. Näiteks ei ole inimesel raha. Tasuta aega tuleb oodata 3 kuud vähemalt. Kui üldse selle aja saad. Tasuline visiit maksab 45 eurot. Lisaks ühsikonnapoolne stigmatiseerimine – psühholoogi juures käivad ainult hullud ja depressioon pole mingi päris haigus, see on krooniline vingumine. Kui hoiakud muutuvad, on ka lootust, et depressiooni all kannatavad inimesed suurema entusiasmiga abi otsivad.

    Meeldib

  2. Mina ei suutnudki oma depressiooni ajal psühholoogi juures käia. Psühhiaater oli kena inimene, määras ravimid ja ütles, et pean olema vähemalt 2 kuud haiguslehel. Minu mured ära kuulanud, arvas ta, et tõenäoliselt tuleb mul hiljem uus töökoht vaadata, sest minu poolt kirjeldatud hullud ei parane iial. Ja valitsevad maailma. Ma sain aru, et ta sai minust aru ja ei pea ärahellitatud virisejaks.
    Psühholoog seevastu võttis esimese seansi ajal mu elu kokku nii: mu lapsed on minu pärast haiged, sest lapsed jäävad haigeks alati vanemate omavaheliste suhete pärast. Enda meelest ei olnud ma veel suhteni jõudnudki. Ja lõpetuseks lisas kuldsed sõnad: “meil on Teiega väga suur töö teha.”
    Rohkem ma psühholoogi juurde ei läinud. Olin kodus, magasin päevade kaupa, võtsin antidepressanti, käisin joogas ja jalutasin. Umbes kuu aja pärast olin rahulk, häirimatu, ehk isegi apaatne. Võtsin juurde palju kilosid (kaalu meil ei ole, arvestus käib teksade järgi), kuid sain aru, et olin rongi alt välja tulnud. Rohtu võtsin pool aastat.
    Olen sinuga väga nõus, et depressioon on tõsine haigus. Kõige mõttetum on haigele inimesele öelda “võta end kokku!” või “saad sa ikka aru, kui hästi sul kõik on?”. See on asjatundmatu ja ebaprofessionaalne. Siiski tasub otsida professionaali ja anda endale aega.

    Meeldib

  3. ritsik

    On jah oluline teema. Mulle perearst kirjutas nii rahusteid kui antidepressante. Hea, kui AD-d mõnel kohe olemise paremaks teevad, aga minule kuu-poolteist tabletivõtmist ei avaldanud mingit mõju. Rahusteid ei saanud üldse võtta, muutusin üliuimaseks.
    Aitas palve ja ise oma murede-hirmude uurimine. Psühholoog ka. Väga oluline on sattuda psühholoogi juurde, kellega sa klapid. Kui hullem kriis on möödas ja nutud nutetud, siis tuleb põhjuseni jõuda, miks sa omadega ummikusse jooksid.
    Samas väidetakse, et depressioon võib olla ka lihtsalt kehekeemia häire- otsest põhjust polegi, aga ikka tuleb masendus peale. Ma natuke kahtlen selles. Enamasti ikka on mingi lahendamata probleem või suhe, mida enam ei anna enda sisse peita, või enesega sõjajalal olemine.
    Aga ma pole mingi asjatundja, võibolla tõesti võib ka kenasti korras elu ja enesehinnanguga inimesi see haigus tabada.

    Meeldib

    • Mul on üks vana klassiõde, kellel diagnoositi krooniline depressioon. Kusjuures seda vahetult pärast keskkooli lõppu. Ja tema oli see, keda keskkoolis võis kadestada. Ilus, populaarne, ema ja isa olemas ja tal olid alati kõik asjad, mida meie vanuses ihaldati – firmariided, omatuba, kõige uuem mobiil ja raha pidutsemiseks. Oleks ka võinud talle hiljem öelda, et mis sa nüüd põed, sul on kõik kõige paremas korras, ära aja mulle mingit enesetapujuttu.

      Ma ei teagi, kas tegemist on kehakeemia häirega või algas see kergekujuliselt ning seda ignoreeriti nii kaua, et süvenes, kuniks muutus krooniliseks. Ma isegi ei tea enam, kuidas tal läheb, sest ta lihtsalt pole võimeline inimestega suhtlema.

      Meeldib

  4. Morgie

    tegelt jala kõndimine depressiooni kontekstis ei ole sugugi ebaratsionaalne, sest füüsiline aktiivsus aitab natukenegi ajukeemiat tagant turgutada.

    Meeldib

  5. mururoheline

    Mõnikord ma satun lugema ühe depressiooniga hädas oleva inimese blogi.Ta vist on kõik ära teinud, aga asjad on ikka väga haprad kogu aeg…MÕNEL OLEKS NAGU DEPRESSIOON=VERERINGE.
    https://surnudhing.wordpress.com/

    Meeldib

    • Mina loen samuti 🙂 ja teda võib ka siin näha, nii et kasutakski võimalust ja saadaks meie mõlema poolt tervitused talle.

      Meeldib

  6. Anonüümne

    Tervitused vastu! 🙂

    Meeldib

    • surnudhing

      Kogemata jäi kommentaar anonüümseks..

      Meeldib

  7. Tahtsin ka sinuni tuua veidi teistmoodi nägemuse võimalikest depressiooni põhjustest ning omamoodi ravimeetodi teatud liiki depressiooni ja muude vaimsete häirete ravis.
    Kui meditsiin ja inimesed vaid mõistaks, et me oleme vaimolendid. Lisaks kehale ja hingele on olemas veel vaim. Sel juhul ei püütaks inimese vaimseid probleeme lahendada tablettidega. Tablettidega ei ole võimalik minna vaimumaailma vastu. Kui inimene on vaimselt seotud ehk deemonlikult seotud ei ole abi atidepressantidest või rahustitest. Viimastega suudetakse küll inimese füüsist mõjutada. Rahusteid või antidepressante manustades võib hakata korra kergem, sest füüsiline ihu rahustatakse maha. See aga ei lahenda probleemi. On olemas erinevaid vaime kes inimesi piinavad. On olemas depressioonivaimud, kadeduse-, vägivalla-, hüljatuse-, üksilduse-, viha-, masenduse-, andestamatuse-, hooravaimud. Igasugune seotus pornograafia, alkoholi ja narkootikumidega ning kõigi halbade, orjastavate ning siduvate sõltuvuste sees on kuri vaim. Vabastusteenistusega on võimalik nendest vaimudest vabaneda. Sellest “protseduurist” võivad abi saada inimesed kellel on madal enesehinnang, alaväärsus, andestamatus, viha, stress, lootusetus, kompleksid, enesetapumõtted vms. Siit on võimalik sellest lähemalt lugeda: http://www.naisteleht.ee/content/anre-matetski-p
    Et kuidas need vaimud siis meie sisse võivad saada. Näitena läbi okultismi. Näiliselt süütuna tunduv jooga ja muud spirituaalsed praktikad, ennustamine, igasugune vaimude väljakutsumine, sensitiivide poole pöördumine ja astroloogia on asjad, millega peaks ettevaatlik olema nii laps kui ka täiskasvanu. Sellega tegelemine võib nimelt avada ukse kurjale.
    Varasemalt tihedalt teispoolsusega seotud olnud ennustaja kergitab järelkuulatavas loengusarjas “Nähtamatu maailm” vaimumaailma loori. Käsitletakse ka vaimumaailma ohtusid mille peale tihtipeale kohe ei tuldagi. Räägitakse ka depresiooni põhjustest ja sellest kuidas sellest vabaneda.
    Järelkuulatav loengusari “Nähtamatu maailm”:
    2008:http://sound.valgusetee.ee/save-43/merikel
    2009-2014: http://sound.valgusetee.ee/page-32

    Nõustamiskeskuses inimesi sensitiivide küüsist päästa püüdev Merike Aus on kohutava teekonna ise läbi teinud, sestap teab ta hästi, millest räägib. Merike ei aita neid mitte ainult sõltuvusprobleemidest, vaid ka muudest nõidade juures saadud hädadest vabanemisel – näiteks on nii mõnigi hakanud pärast visiiti sensitiivi juurde kuulma kummalisi hääli jne. http://www.ohtuleht.ee/363326/kuidas-vabaneda-posija-kuusist

    Cindy Matetski tunnistus võib anda lootust nendele, kes praegusel hetkel depressiooni käes vaevlevad. Tema juhtum ei ole just kergemate killast ja tegemist ei olnud selgelt mitte ainult kerge meeleoluhäirega. Sellest kuidas Cindy oma depressiooni ja sõltuvused abiga seljatas on nähtav ja kuulatav siit. Cindy hakkab ise rääkima kui lindistuse alguset on möödas 1h: https://www.youtube.com/watch?v=FUBs6l7TkEA

    Meeldib

Trackbacks

  1. Minu depressioon | Viharavi

Kommi